Σε ασπίδα για να ανταπεξέλθουμε στις υψηλές ανάγκες προστασίας που έχουν διαμορφωθεί, εξελίσσονται καθημερινά οι μάσκες. Οι πολίτες, ακολουθώντας τις συστάσεις των ειδικών, εξοικειώνονται στη χρήση τους, ενώ η ζήτηση στην αγορά χτυπάει κόκκινο.
Μάσκες, γάντια, αντισηπτικά. Αυτά είχαν μαζί τους οι περισσότεροι πολίτες στην πρώτη μέρα εξόδου μετά την καραντίνα.
Εργαζόμενοι σε σούπερ μάρκετ φορούσαν υποχρεωτικά μάσκα αλλά και γάντια, ενώ τις συστάσεις των ειδικών ακολούθησαν και οι πολίτες. Στα φαρμακεία η ζήτηση μασκών έχει χτυπήσει κόκκινο.
Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί ο πανικός στην αγορά, επέβαλε πλαφόν στην αγορά μασκών στο λιανεμπόριο. Έτσι κάθε πολίτης θα μπορεί να αγοράζει μόνο ένα πακέτο μασκών, ανεξάρτητα με το πόσες αυτό περιλαμβάνει και έως δυο αντισηπτικά.
Το υψηλό κόστος των χειρουργικών μασκών οδηγεί τους πολίτες σε άλλες λύσεις. Προσπαθώντας όμως να κάνουν οικονομία στις μάσκες τελικώς οι πολίτες οδηγούνται σε κακή χρήση.
Σε ολόκληρο τον κόσμο οι κυβερνήσεις αναζητούν λύσεις και μοιράζουν δωρεάν μάσκες ανάλογα με την περίσταση.
Στην Τουρκία ο κάθε πολίτης δικαιούται 5 δωρεάν μάσκες την εβδομάδα, στην Ιαπωνία η κυβέρνηση στέλνει ταχυδρομικώς 2 υφασμάτινες μάσκες ανά πολίτη, στην Ισπανία μοιράζονται δωρεάν μάσκες στα λεωφορεία και μετρό. Στην Γαλλία δωρεάν μάσκες θα σταλθούν αρχικά στις ευπαθείς ομάδες. Στην Λομβαρδία που βίωσε την αγριότητα της πανδημίας οι μάσκες διανέμονται δωρεάν, ενώ το Βέλγιο μοιράζει δωρεάν 12 εκατομμύρια μάσκες.
Οι πολίτες τονίζουν ότι το κόστος αγοράς μασκών επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό σε μια εποχή που αρκετοί έχουν βρεθεί εκτός αγοράς εργασίας.
«Υποχρέωση της πολιτείας οι δωρεάν μάσκες σε ομάδες πολιτών»
Την ώρα που η μάσκα γίνεται το απαραίτητο αξεσουάρ της καθημερινότητας μας πολλοί συμπολίτες μας δεν μπορούν να διαθέσουν το απαιτούμενο ποσό.
Οι πολίτες ζητούν να γίνει και στην Ελλάδα αυτό που γίνεται και σε άλλες χώρες, να παρέχονται δηλαδή από την πολιτεία μάσκες στους ανθρώπους που τις έχουν ανάγκη.