Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει για πολλές χώρες της Ευρώπης, καθώς αποσύρονται σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας
Κάτοικοι του Μιλάνου σχηματίζουν ουρές στον κεντρικό σταθμό του μετρό της πόλης. Φορούν όλοι τις υποχρεωτικές μάσκες και κρατούν μεταξύ τους τις απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας.
Τα συναισθήματα των Ιταλών την ώρα που η χώρα τους μπαίνει στη δεύτερη φάση μερικής άρσης της καραντίνας, είναι ανάμεικτα.
Αστυνομικοί και στρατιωτικοί είναι σε επιφυλακή για να διασφαλίσουν ότι οι επιβάτες των ΜΜΜ σέβονται τους κανόνες ασφαλείας και για να υποβάλουν σε θερμομέτρηση τους πολίτες σε βασικούς κόμβους της
Στην Ιταλία, την ευρωπαϊκή χώρα που χτυπήθηκε περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού, περίπου 4,4 εκατομμύρια πολίτες επέστρεψαν από σήμερα στην εργασία τους, ενώ χαλάρωσαν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις.
Τα εστιατόρια και τα μπαρ εξακολουθούν να προσφέρουν μόνο φαγητό και ποτό για κατανάλωση εκτός του καταστήματος, ενώ τα σχολεία, τα θέατρα οι κινηματογράφοι και τα μουσεία παραμένουν κλειστά μέχρι νεοτέρας.
Στην Ισπανία μέλη του Ερυθρού Σταυρού μοιράζουν δωρεάν μάσκες στους σταθμούς του μετρό. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στις δημόσιες συγκοινωνίες και στις επιχειρήσεις από τη Δευτέρα και οι μικρές επιχειρήσεις που είναι μικρότερες από 400 τετραγωνικά μέτρα, όπως κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία.
Οι Ισπανοί από το Σαββατοκύρικαο ξεχύθηκαν στους δρόμους και στα πάρκα για να κάνουν τζόκινγκ ή ποδήλατο, καθώς επιτρέπεται η άθληση σε υπαίθριους χώρους για πρώτη φορά μετά από επτά εβδομάδες καραντίνας.
Δωρεάν διανομή μασκών γίνεται και στο Βέλγιο στους κεντρικούς σταθμούς του μετρό.
Οι ΗΠΑ των αντιθέσεων: Την ώρα που γιατροί και νοσηλευτές συνεχίζουν να δίνουν σκληρή μάχη με τον κορωνοϊό, που στοίχισε τη ζωή σε ακόμη 1.450 ανθρώπους το τελευταίο 24ωρο, ξεκινά σταδιακά η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.
Στη Νέα Υόρκη, την αμερικανική πολιτεία που μετρά τις περισσότερες πληγές από την πανδημία, οι κάτοικοι κατέκλυσαν πάρκα και πλατείες.
Περιπολικά και ασθενοφόρα τίμησαν τον 66χρονο νοσηλευτή Πολ Κάρεϊ που αψήφησε τον κίνδυνο και πήγε στη Νέα Υόρκη για να προσφέρει τις υπηρεσίες του και τελικά έχασε τη ζωή του από κορωνοϊό.
Με τα εμπορικά κέντρα να ανοίγουν και πάλι τις πύλες στη Νότια Κορέα, οι Νοτιοκορεάτες ξεκίνησαν αυτό που στα κοινωνικά δίκτυα της χώρας χαρακτηρίστηκε ως «ψώνια εκδίκησης» καθώς πολλοί ήταν αυτοί που θέλησαν να πάρουν το αίμα τους πίσω για τις αγορές κα τις βόλτες που δεν μπορούσαν να κάνουν κατά τη διάρκεια της καραντίνας.
Στην Ταϊλάνδη, η μείωση των κρουσμάτων έφερε χαλάρωση των μέτρων. Ωστόσο οι εικόνες που έρχονται από την κινεζική συνοικία της Μπανγκόκ προκαλούν ανησυχία, καθώς οι κάτοικοι δεν τηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας.
Στη Βραζιλία, το άγαλμα του Χριστού Σωτήρα πάνω από την πόλη του Ρίο ντε Τζανέιρο «φόρεσε» μάσκα για να παρακινηθούν οι πολίτες να χρησιμοποιούν προστατευτικές μάσκες.