Την τάση μετάλλαξης του νέου κορωνοϊού, εξέλιξης και προσαρμογής του στους ανθρώπους ξενιστές του, αποκαλύπτει μια νέα επιστημονική έρευνα, που ανέλυσε γονιδιώματά του από 7.666 ασθενείς.
Ερευνητές στο Εθνικό Εργαστήριο του Λος Άλαμος στο Νέο Μεξικό υποστηρίζουν, ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος άρχισε να εξαπλώνεται στις αρχές Φεβρουαρίου στην Ευρώπη.
Έκτοτε εξαπλώθηκε και στις ΗΠΑ, όπου και εμφανίστηκε το πιο επιθετικό στέλεχος του ιού. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το εν λόγω στέλεχος του ιού είναι πλέον το επικρατέστερο ανά τον κόσμο.
Μια πειραματική θεραπεία, που δίνει πολλές ελπίδες, ολοκλήρωσαν ερευνητές στην Ιταλία. Χορηγήθηκε πλάσμα αίματος με αντισώματα σε ογδόντα ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Μάντοβα και της Πάβια.
Εκατομμύρια δόσεις εμβολίου για τον νέο κορωνοϊό ελπίζει να έχει παρασκευάσει μέχρι τον Οκτώβριο ένας πολυεθνικός φαρμακευτικός κολοσσός.
Ήδη χορηγήθηκαν σε εθελοντές στη Γερμανία οι πρώτες δόσεις του υποψήφιου εμβολίου, στο πλαίσιο ενός από τα 120 και πλέον προγράμματα, που «τρέχουν» ανά την υφήλιο.
Στο κρίσιμο ερώτημα αν η διαχρονική μετάλλαξη του ιού τον κάνει σταδιακά πιο θανατηφόρο ή όχι, δεν υπάρχει ακόμη σαφής απάντηση.