Ένα βήμα πριν από την οικονομική καταστροφή, δηλώνουν ότι βρίσκονται οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης. Το παρατεταμένο κλείσιμο εστιατορίων, καφέ και μπαρ δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας για ιδιοκτήτες και εργαζόμενους, που ζητούν από την κυβέρνηση να επανεξετάσει το χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας αυτών των επιχειρήσεων.
Να ανοίξουν νωρίτερα τις πόρτες τους και να δοθούν σαφής οδηγίες για το πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα τους ζητoύν οι επιχειρηματίες της εστίασης.
Ο Γιώργος Τσιλιγκίρης, σχεδόν 2 μήνες τώρα έχει κατεβάσει ρολά στο εστιατόριο του. Οι υποχρεώσεις όμως τρέχουν και η επόμενη ημέρα μετά το άνοιγμα, του δημιουργεί ερωτήματα για το εάν τελικά θα μπορέσει να δουλέψει.
Ζητούμενο και για τους ίδιους τους εργοδότες είναι να μην κινδυνεύσουν θέσεις εργασίας όπως μας λέει ο Βαγγέλης Πιττερός, ιδιοκτήτης μπαρ – εστιατορίου.
Εφόσον όμως υπάρχουν περιορισμοί στα τραπεζοκαθίσματα και στους εξωτερικούς χώρους οι ιδιοκτήτες ζητούν περισσότερα τ.μ. από τους δήμους προκειμένου να μην χαθεί πελατεία και συνεπώς το προσωπικό.
Όπως παρουσιάζουν σήμερα «Τα Νέα» ενδέχεται να καταργηθούν θέσεις στάθμευσης μπροστά από τα μαγαζιά σε περιοχές όπως το Ψυρρή, ώστε να τοποθετούνται σε συγκεκριμένες αποστάσεις τραπεζοκαθίσματα και κάτω από το πεζοδρόμιο. Ενώ δεν αποκλείεται η απαγόρευση διέλευσης των αυτοκινήτων σε μικρούς δρόμους κατά τις βραδινές ώρες.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και οι εσωτερικοί χώροι.
Μετά και τις έντονες πιέσεις των ιδιοκτητών χώρων εστίασης η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να επαναλειτουργήσει ο κλάδος νωρίτερα από την 1η Ιουνίου, πάντα όμως με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Η 18η Μαΐου είναι η ημερομηνία – κλειδί που θα καθορίσει αν θα ανοίξουν νωρίτερα ή όχι καφετέριες, εστιατόρια, ταβέρνες και μπαρ.