Το μήνυμά τους γράφεται με κιμωλία στη λεωφόρο Αμαλίας και κάτω από αυτή τη μάσκα της τέχνης τους με φόντο τη Βουλή, εκατοντάδες καλλιτέχνες, ηθοποιοί, τραγουδιστές, σκηνοθέτες και χορευτές, ζητούν από την κυβέρνηση ουσιαστική οικονομική στήριξη για να σταθούν όρθιοι μέσα σε αυτή την αναπάντεχη δοκιμασία.
Την ώρα που οι άνθρωποι του θεάματος βρίσκονταν στην καρδιά της Αθήνας για να φωνάξουν τις διεκδικήσεις τους, η κυβέρνηση ανακοίνωνε μια σειρά από μέτρα στήριξης αλλά και το πλαίσιο της επόμενης μέρας.
Η επόμενη μέρα στο χώρο του θεάματος δεν θυμίζει σε τίποτα τις εποχές προ κορωνοϊού. Όπως ανακοινώθηκε θέατρα, κινηματογράφοι και κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν με τη μέγιστη πληρότητα να φτάνει το 40% του χώρου. Στα ανοιχτά θέατρα, η πρώτη σειρά καθισμάτων θα βρίσκεται 3 μέτρα από τη σκηνή και στις συναυλίες η απόσταση που θα χωρίζει τους θεατές θα είναι 1,5 μέτρο.
Η υπουργός Πολιτισμού εξήγησε ποιοι καλλιτέχνες δικαιούνται το επίδομα των 800€. (κάρτα) Όπως είπε, όσων οι συμβάσεις έληξαν από τις 15 έως τις 29 Φεβρουαρίου. Όσοι απασχολούνταν τουλάχιστον σε δύο εργοδότες και μέχρι τις 20 Απριλίου, είδαν μείωση μέχρι και 30% στις ώρες εργασίας τους και όσοι εργάζονταν περιστασιακά, με 6 μεροκάματα το μήνα, από την 1η Ιουνίου του 2019.
Καλλιτέχνες που έμαθαν τα μέτρα της κυβέρνησης στο Σύνταγμα εμφανίζονταν προβληματισμένοι, αφού όπως έλεγαν η αδήλωτη εργασία στον κλάδο οργιάζει και ένα μεγάλο μέρος των συναδέλφων τους, δεν θα πάρει την παραμικρή βοήθεια.
Σε μια προσπάθεια στήριξης των καλλιτεχνών, το υπουργείο Πολιτισμού θα διοργανώσει το φετινό καλοκαίρι 200 μικρά πολιτιστικά δρώμενα σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους ενώ οι ανοιχτοί πολιτιστικοί χώροι θα διατίθενται δωρεάν για την φιλοξενία εκδηλώσεων.