Σύμφωνα με τους ειδικούς τα κλιματιστικά δεν αποτελούν εστίες ανάπτυξης και πολλαπλασιασμού του κορωνοϊού, όμως υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να διευκολύνουν τη μεταφορά του ιού από άτομα που ήδη είναι φορείς.
Γι’ αυτό και οι ειδικοί δίνουν συγκεκριμένες οδηγίες προκειμένου η χρήση τους να μην καταστεί επικίνδυνη.
- Οι κανόνες για τα κλιματιστικά είναι οι εξής:
- Αύξηση της παροχής νωπού αέρα
- Πλήρης αποφυγή
- Να τίθεται εκτός λειτουργίας ή σε συνεχή με παράλληλη λειτουργία φυσικού αερισμού
- Να πλένονται τα φίλτρα κάθε δύο με τρεις εβδομάδες
Στο μεταξύ, νέα στοιχεία σχετικά με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, δηλαδή αλλαγές που μπορεί να καθορίζουν την συμπεριφορά του, επεσήμανε ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας.
Όπως τόνισε ο καθηγητής ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται και να προσαρμόζεται στον άνθρωπο, αλλά δεν ξέρουμε πώς θα επηρεαστεί η πορεία του από αυτές τις μικροαλλαγές. Ο καθηγητής περιέγραψε μάλιστα πώς δημιουργήθηκε ο ιός.
Επίσης ανέφερε ότι μελέτη ανίχνευσε περίπου 200 υποτροπιάζουσες μεταλλάξεις.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, σε μια αναφορά από τις ΗΠΑ ένα στέλεχος έδειξε για πρώτη φορά μια μεγάλη για τον ιό απώλεια υλικού σε μια σημαντική περιοχή του γονιδιώματος που κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη που βοηθά τον ιό να αποφύγει το ανοσιακό μας σύστημα μια πρωτεΐνη απαραίτητη για την εγκατάσταση της λοίμωξης από τον ιό.
Μια τέτοια μετάλλαξη θα μπορούσε να εξασθενίσει τον ιό παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να διευκολύνει την μετάδοσή του από ανθρώπους που νοσούν λιγότερο σοβαρά.
Το αν οι υψηλές θερμοκρασίες και η υγρασία «φρενάρουν» τον κορωνοϊό παραμένει ακόμα αβέβαιο, ωστόσο υπάρχει η εκτίμηση παρατηρώντας πώς συμπεριφέρονται άλλοι κορωνοϊοί, η διασπορά του νέου κορωνοϊού θα μειωθέι κατά 20-30% το καλοκαίρι.