Στην Τουρκία η οποία αδημονεί να επιστρέψει στην κανονικότητα, η οικονομία δέχεται ισχυρά πλήγματα. Η Τουρκική Κεντρική Τράπεζα με παρεμβάσεις της προσπαθεί να συγκρατήσει την πτώση του νομίσματος που συνεχίζει να υποχωρεί σε επίπεδα-ρεκόρ έναντι του δολαρίου.
Η οικονομική κρίση στην Τουρκία είχε ξεκινήσει πολύ πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού, η οποία ωστόσο έφερε στο φως τις δομικές αδυναμίες της τουρκικής οικονομίας, δηλαδή η υψηλή ανεργία, ο πληθωρισμός και τα μεγαλεπήβολα και πανάκριβα δημόσια έργα.
Υψηλή ανεργία, πληθωρισμός, νεποτισμός και φαραωνικά έργα που κατέληξαν σε πλήρη καταστροφή δείχνουν ότι η Τουρκία που οραματιζόταν ο Τούρκος πρόεδρος στηριζόταν σε πήλινα πόδια.
Η ισοτιμία έπεσε στις 7,26 λίρες ανά δολάριο, με τη λίρα να έχει χάσει το 18% της αξίας της φέτος υπό την πίεση και της πανδημίας η οποία έχει προκαλέσει έως τώρα 3.584 θύματα στη χώρα. Τα τουρκικά κρατικά ομόλογα συνέχισαν την πτώση τους καθώς η λίρα έχανε έδαφος, με την τιμή του ομολόγου που λήγει το 2030 να υποχωρεί κατά 2,5 σεντς.
Κινούμενη προς τη δεύτερη ύφεση της οικονομίας της σε λιγότερο από δύο χρόνια, η Τουρκία ζήτησε από τη αμερικανική Fed και άλλες Κεντρικές Τράπεζες να της δοθεί πρόσβαση σε κεφάλαια, καθώς τα δικά της καθαρά συναλλαγματικά διαθέσιμα έχουν μειωθεί σε σχεδόν 25 δισ. δολάρια από 40 δισ. δολάρια που είχαν διαμορφωθεί στη διάρκεια της φετινής χρονιάς.
Τα τουρκικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι η κατρακύλα της λίρας είναι ενορχηστρωμένη επίθεση που οργανώθηκε στο Λονδίνο από ξένες τράπεζες.
Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ξεκινήσει τη «διπλωματία της μάσκας», της υγειονομικής δηλαδή βοήθειας και προσπαθεί να αποκαταστήσει τη σχέση του με τον Τραμπ. Η ελπίδα του είναι να επιτύχει δανεισμό από την αγορά.
Από την άλλη, λίγη ώρα πριν, στο μήνυμα που εξέδωσε με αφορμή την επέτειο της ΕΕ, έτεινε το χέρι λέγοντας πως είναι πρωταρχικός στόχος της Τουρκίας και πρέπει να καταλάβει η ΕΕ πως τις μετά κορωνοϊό εποχές θα χρειαστεί τη βοήθεια της Τουρκίας.