Η Τουρκία δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τα προβλήματα της οικονομίας. Υπάρχουν και άλλα που συνδέονται με την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών.
Τρίτος απεργός πείνας πέθανε μέσα σε ένα μήνα. Πρόκειται για ακόμα ένα μέλος του αριστερού συγκροτήματος Γιορούμ, που κατηγορήθηκε για τρομοκρατία.
Να παύσουν οι διώξεις του καθεστώτος Ερντογάν σε βάρος τους για τρομοκρατία, και να επαναλάβουν ελεύθερα τις συναυλίες τους ζητούσαν μέλη του αριστερού συγκροτήματος Γιορούμ που έκαναν απεργία πείνας.
Πρώτη έφυγε από τη ζωή η τραγουδίστρια Χελίν Μπολέκ που άντεξε 288 ημέρες. Ακολούθησε ο ακτιβιστής Μουσταφά Κοτσάκ. Αυτή την εβδομάδα ο μπασίστας Ιμπραχίμ Γκιοκτσέκ, έχοντας συμπληρώσει 323 ημέρες, δήλωσε ότι διακόπτει την απεργία πείνας γιατί οι τουρκικές αρχές συμφώνησαν τελικά να δώσουν άδεια στο συγκρότημα για συναυλία στην Κωνσταντινούπολη.
Είναι ο ίδιος που από σκηνής έλεγε σε παλαιότερη συναυλία:
«Πληρώσαμε ακριβά για να γεμίσουμε αυτές τις πλατείες. Πληρώνουμε ακριβά για να ζούμε ανθρώπινα. Ζητάμε δουλειές και απαντούν με ρόπαλα, ζητάμε ψωμί και μας δίνουν ξύλο».
Έχοντας γίνει η σκιά του εαυτού του ο Γκιοκτσέκ υπέκυψε προχθές στην εντατική. Καθώς συγγενείς και ομοϊδεάτες ετοιμάζονταν να τον κηδέψουν, η αστυνομία περικύκλωσε τη συνοικία Γκαζί της Κωνσταντινούπολης και μέσα σε βροχή από δακρυγόνα άρπαξε το φέρετρο.
Μετά από λίγες ώρες η σoρός μεταφέρθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του καλλιτέχνη στην Καισάρεια, αλλά και εκεί παρακρατικοί μπλόκαραν δρόμους επιχειρώντας να εμποδίσουν τον ενταφιασμό.
Ακόμα δυο μέλη του συγκροτήματος, ανάμεσά τους η σύζυγος του Γκιοκτσέκ, παραμένουν στις τουρκικές φυλακές.