Το καμπανάκι του κινδύνου για τους υπαίθριους συνωστισμούς, οι οποίοι ενδέχεται να οδηγήσουν σε αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού και αν χρειαστεί σε λήψη νέων περιοριστικών μέτρων, έκρουσε ο Νίκος Σύψας.
Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο Λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής του ΕΟΔΥ για τον κορωνοϊό, εξέφρασε την ανησυχία για του για τους υπαίθριους συνωστισμούς, τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για το πισωγύρισμα που δύνανται να προκαλέσουν σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο.
«Υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία. Στα σχολεία υπάρχει κάποιος έλεγχος, ξέρουμε ποιος είναι ο διπλανός σου. Σε πλατείες και παραλίες, που δεν υπάρχουν κανόνες, γίνεται μη ελεγχόμενη διασπορά. Και δεν μπορούμε να κάνουμε ιχνηλάτηση στη συνέχεια. Όπου υπάρχει συνωστισμός ο ιός τείνει να μεταδίδεται πιο γρήγορα. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να δούμε αύξηση των κρουσμάτων. Αν ανέβει ο δείκτης, αν χρειαστεί, θα αναστείλουμε και θα πάρουμε νέα μέτρα, με αντίκτυπο στην κοινωνία και την οικονομία μας» τόνισε σχετικά
Παράλληλα, ο καθηγητής ανέφερε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες βοηθούν στον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού, αλλά «δεν τον σκοτώνουν».
«Μπαίνοντας σε μια κανονικότητα με κανόνες τότε θα μπορέσουμε να βγάλουμε ωραία το καλοκαίρι μας» πρόσθεσε.
Σχετικά με την στρατηγική των διαγνωστικών τεστ για Covid-19 στη χώρα, ο κ. Σύψας υπογράμμισε ότι υπάρχει ένας διττός στόχος.
Αρχικά, όπως είπε, να γίνει στοχευμένος έλεγχος σε κλειστές δομές και ιδρύματα και «στη συνέχεια θα επεκταθούμε σε κοινωνία και σπίτια».
«Θέλουμε να δούμε επιδημιολογικά την έκταση του κορωνοϊού στην κοινωνία και να προβούμε σε έγκαιρη ανίχνευση και απομόνωση νέων κρουσμάτων. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συμβατική επιδημία στην κοινότητα, καθώς τα πρώτα 3000 τεστ που έγιναν από συνεργεία του ΕΟΔΥ ήταν αρνητικά» σημείωσε.
Τέλος, επισήμανε, ότι ο ιός δεν μεταδίδεται μέσω θαλάσσης ή άμμου, αλλά χρειάζεται προσοχή με την ξαπλώστρα, η οποία «πρέπει κάθε φορά να απολυμαίνεται ή να χρησιμοποιείται μόνο μια φορά την ημέρα και μετά να απολυμαίνεται».