Τα ξίφη τους διασταύρωσαν στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκης Βορίδης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργος Κατρούγκαλος.
Όπως τόνισε ο κ. Βορίδης, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων του κράτους και την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων και της οικονομίας, περνάμε πλέον στην ατομική ευθύνη.
«Η ατομική ευθύνη θα είναι κρίσιμη για την πορεία της εξέλιξης της πανδημίας στη χώρα. Συνεπώς οι συγκεντρώσεις στις πλατείες δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση της υγεινομικής κρίσης», είπε στηλιτεύοντας αυτές τις συμπεριφορές ως αντικοινωνικές και αντιδραστικές.
Σχετικά με το αν έχει «χαρακτήρα αντίστασης» το να πάει κάποιος σε μια πλατεία, αλλά και το αν υπάρχουν φαινόμενα καταστολής από την αστυνομία, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι «η κυβέρνηση έχει το αφήγημα πως όλες οι υγειονομικές επιτυχίες οφείλονται σε αυτήν, σαν να μην ανταποκρίθηκε με τον καλύτερο τρόπο η μεγάλη πλειονότητα του ελληνικού λαού».
«Απο εδώ και πέρα είναι σαν να "νίπτει τας χείρας της" και να μας λέει πως αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν καλά θα φταίει η κακή κοινωνική ανταπόκριση» είπε.
Συμπλήρωσε πως θα πρέπει να επιστρέψουμε προσεκτικά και ελεγχόμενα στην κοινωνική ζωή και να είμαστε προσεκτικοί από τις πλατείες μέχρι τις εκκλησίες.
Ωστόσο, για τις παρεμβάσεις της Αστυνομίας που έγιναν σε πλατείες, συμπλήρωσε πως υπάρχουν καταγγελίες για απρόκλητες επιθέσεις που έγιναν σε νεαρούς που απλώς βρίσκονταν σε μια πλατεία.
Πρόσθεσε, ότι δεν είναι ρόλος της Αστυνομίας να εκνευρίζεται όταν – ακόμη και άδικα – γίνεται αντικείμενο λεκτικής επίθεσης.
Επανερχόμενος, ο κ. Βορίδης είπε ότι το τέλος του «lockdown» δεν σημαίνει ότι νικήθηκε ο κορωνοϊός. Οι κίνδυνοι εξακολουθούν να υπάρχουν και οι συγκεντρώσεις στις πλατείες παίρνουν χαρακτήρα «χαβαλέ» και μιας «ανυπακοής και αντίστασης», ενέργειες που, όπως είπε, συνδέονται στην Ελλάδα και με την άκρα αριστερά.
Συμπλήρωσε μάλιστα πως καποιοι «θέλουν να ανοίξουμε προβοκατόρικα μια ιδεολογική συζήτηση με αφορμή τις πλατείες».
Ενώ ο κ. Κατρούγκαλος έθεσε το ερώτημα αν θα πρέπει να διερευνηθούν περιπτώσεις υπέρβασης του μέτρου από αστυνομικής πλευράς.
«Στις προσαγωγές που έγιναν στην Κυψέλη έχουμε ονοματεπώνυμα, και φαίνεται πως ορισμένες από αυτές τις προσαγωγές έγιναν στο σπίτι των ανθρώπων αυτών και όχι στο δημόσιο χώρο» συμπλήρωσε.
Για να απαντήσει ο κ. Βορίδης ότι όπου υπάρχουν περιπτώσεις υπέρβασης καθήκοντος, πάντα ρόλος της πολιτείας είναι να διερευνώνται.
Για Βαξεβάνη και εκλογές
Από τον κ. Κατρούγκαλο ζητήθηκε εξάλλου να τοποθετηθεί σε όσα είπε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ κ.Π. Σκουρλέτης τόσο για το ενδεχόμενο εκλογών όσο και για τα φαινόμενα «νεο Αυριανισμού» με αφορμή την υπόθεση Βαξεβάνη.
Για το πρώτο θέμα, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι «η κυβέρνηση μπορεί να μπει στον πειρασμό να αποδράσει από την αδράνεια και τα μέτρα νεοφιλελεύθερης έμπνευσης που έχει πάρει στην οικονομία». Και αναφέρθηκε στις δυσοίωνες προβλέψεις για την οικονομία.
«Όπως είπε και ο κ. Σκουρλέτης αυτός είναι ο μοναδικός λόγος που μπορεί να πάμε σε εκλογές» είπε.
Για τον κ. Σκουρλέτη, τόνισε πως «στο παρελθόν υπήρξε αντικείμενο επιθέσεων που ήταν ανοίκειες».
Συμπλήρωσε πως «76 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογράψαμε μια κοινοβουλευτική ερώτηση για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η αδιαφανής διαχείριση των 20 εκατ. της ενίσχυσης για τον Τύπο, με εξαίρεση της εφημερίδας «Documento» αλλά και άλλων εφημερίδων».
«Ερμηνεύω την δήλωση του κ. Σκουρλέτη όχι ως μια στοχοποιημένη κριτική σε έναν δημοσιογράφο και μια εφημερίδα, αλλά ως μια δικαιολογημένη αναφορά του κ. Σκουρλέτη σε επιθέσεις που έχει δεχθεί ο ίδιος στο παρελθόν» συμπλήρωσε.