Αστυνομικοί μαζί με κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ συνεχίζουν πόρτα - πόρτα τους ελέγχους στη Νέα Σμύρνη της Λάρισας. Τα αλλεπάλληλα κρούσματα στην περιοχή προκάλεσαν νέο συναγερμό στην Πολιτική Προστασία, την ώρα που οι νεκροί στη χώρα αυξάνονται και το ΕΣΥ συνεχίζει να δοκιμάζεται. Η μάχη της πανδημίας βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.
Με τους νεκρούς το μεσημέρι να φτάνουν τους 154 μετά τον θάνατο 53χρονου στο νοσοκομείο Σωτηρία, το βάρος πέφτει στο νοσοκομείο Ελπίς όπου διαγνώστηκαν θετικοί στον ιό τρεις γιατροί και μία νοσηλεύτρια αλλά και στη Νέα Σμύρνη της Λάρισας όπου τα κρούσματα αυξήθηκαν.
Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, η αναζωπύρωση της πανδημίας άρχισε από την κηδεία ενός 52χρονου που έχασε τη ζωή του από κορωνοϊό. Η τελετή έγινε σε εκκλησία που βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από τον οικισμό και συγκεντρώθηκαν πάνω από 150 άτομα. Κάποια από αυτά ήταν όπως φαίνεται φορείς ή ασθενείς και μετέδωσαν τον ιό.
Η περιοχή βρισκόταν σε καραντίνα από τις 9 μέχρι τις 30 Απριλίου. Λίγες μέρες μετά διαπιστώθηκαν 11 νέα ασυμπτωματικά κρούσματα και η ανησυχία στην περιοχή χτύπησε κόκκινο. Τα 17 κλιμάκια του ΕΟΔΥ που βρίσκονται στην περιοχή, θα παραλάβουν από 30 δείγματα το καθένα, με τη διαδικασία να επαναλαμβάνεται σε επτά και 14 ημέρες. Πρόκειται για την επιχείρηση με την επωνυμία «ημέρα 0, ημέρα 7 και ημέρα 14».
Οι τελευταίες εξελίξεις έρχονται να δείξουν που μπορεί να οδηγήσει η μη τήρηση των οδηγιών. Μια μερίδα τσιγγάνων ακόμα και την εποχή της αυστηρής καραντίνας δεν πειθαρχούσε.
Συναγερμός όμως και στο νοσοκομείο Ελπίς. Τρεις γιατροί κι μια νοσηλεύτρια διαγνώστηκαν θετικοί και ήδη έχει ξεκινήσει η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. Στην καρδιολογική και παθολογική πτέρυγα του νοσοκομείου έγινε απολύμανση κ η λειτουργία τους ανεστάλη.
Εν τω μεταξύ οι δύο ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία αναφοράς.
Νωρίτερα όπως φαίνεται θα γίνει η επαναλειτουργία των οργανωμένων πλαζ σε όλη τη χώρα, καθώς η αύξηση της θερμοκρασίας αναμένεται να οδηγήσει ακόμα περισσότερο κόσμο στις παραλίες. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αν υπάρξουν περισσότεροι διαθέσιμοι χώροι θα αποφευχθεί ο συνωστισμός και ο κίνδυνος θα είναι μικρότερος.
Τις εξελίξεις της ημέρας στο μέτωπο της πανδημίας συμπληρώνουν οι έρευνες για το πολυπόθητο εμβόλιο. Το Ινστιτούτο Παστέρ εργάζεται επί τριών προγραμμάτων. Το πιο προχωρημένο από αυτά, βασισμένο στην τροποποίηση εμβολίου κατά της ιλαράς, αναμένεται να δώσει τα πρώτα του αποτελέσματα τον ερχόμενο Οκτώβριο.