Το σχέδιο της Κομισιόν για την επανεκκίνηση του τουρισμού επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στο πως θα έρθουν φέτος οι τουρίστες στην Ελλάδα αφήνοντας όμως κενά και ερωτήματα στους ανθρώπους του κλάδου που αγωνιούν για την επόμενη μέρα.
Η επανεκκίνηση του τουρισμού θα ξεκινήσει από χώρες με κοινά επιδημιολογικά δεδομένα.
Η Ελλάδα για παράδειγμα, θα μπορεί να συνεργαστεί τουριστικά με χώρες που τα πήγαν εξίσου καλά στην διαχείριση της πανδημίας, όπως η Αυστρία, η Δανία, η Κύπρος, η Κροατία, ή η Βουλγαρία, ή με συγκεκριμένες περιοχές χωρών που κατάφεραν να ελέγξουν την διασπορά του ιού. Ωστόσο, όπως λένε οι ξενοδόχοι χάνεται ένα μεγάλο κομμάτι της πίτας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέει όχι στα τεστ αντισωμάτων, πριν το ταξίδι, μία πρόταση που είχε γίνει προς την Κομισιόν από την ελληνική πλευρά.
Ωστόσο, η Κομισιόν θέτει ως προϋπόθεση, ο τουριστικός προορισμός να έχει νοσοκομείο που θα μπορεί να διαχειριστεί ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού ή κρούσμα θετικό στον κορωνοϊό. Kάτι που προβληματίζει ξενοδόχους και ανθρώπους του τουρισμού σε μικρά ελληνικά νησιά.
Στα αεροπλάνα δεν θα υπάρχουν κενά ενδιάμεσα καθίσματα όπως ήταν η αρχική σκέψη. Η κράτηση των εισιτηρίων όπως και το check in θα γίνεται αυστηρά διαδικτυακά.
Σε περίπτωση ακύρωσης της πτήσης, οι επιβάτες θα παίρνουν voucher με τις αποζημιώσεις να παραπέμπονται στις καλένδες προς χάρη των αεροπορικών εταιρειών.
Στα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς, πλοία, τρένα και λεωφορεία η εικόνα θα είναι διαφορετική.
Αφού θα επιβιβάζουν το μισό αριθμό επιβατών, με κενές θέσεις και αποστάσεις ασφάλειας, χωρίς κυλικεία σε πλοία και τρένα, με αντισηπτικά σε πολλά σημεία και ενισχυμένο εξαερισμό.
Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα να κρατηθούν οι φυσικές αποστάσεις, ενώ, με εφαρμογές ιχνηλάτησης στα κινητά τους οι τουρίστες θα μπορούν να λαμβάνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα της περιοχής όπου ταξιδεύουν.