Υπό την απειλή της απόλυτης φτώχειας βρίσκονται επιπλέον 34.000.000 άνθρωποι στον κόσμο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Η πανδημία εντείνει την πείνα στις κοινότητες των ιθαγενών στη Νότια Αφρική και το Περού.
Ουρές χιλιομέτρων σχηματίζουν χιλιάδες Νοτιοαφρικανοί για να πάρουν τρόφιμα από μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Λόγω των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν στη χώρα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, όλο και περισσότεροι κάτοικοι της χώρα της Αφρικής δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ακόμη και τα βασικά για την επιβίωση τους.
Τον Απρίλιο βοήθεια πήραν 8.000 άνθρωποι. Ένα μήνα μετά οι μη κυβερνητικές οργανώσεις μοίρασαν 10.000 πακέτα με καλαμπόκι, λαχανικά, μάσκες προστασίας, σαπούνι και απολυμαντικά.
Από την πείνα απειλούνται κοινότητες των ιθαγενών που ζουν γύρω από τη λίμνη Τιτικάκα στο Περού. Τους τελευταίους μήνες έχασαν την βασική πηγή εσόδων τους – τον τουρισμό- καθώς λόγω της καραντίνας που επιβλήθηκε στις περισσότερες χώρες, δεν υπάρχουν επισκέπτες.
Όχι μακριά από εκεί, στις περιοχές γύρω από τον Αμαζόνιο, τα νοσοκομείο αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα κρούσματα του κορωνοϊού και ανάμεσα των μελών του προσωπικού.
Στην επαρχία Λορέτο έχουν μείνει μόνο 15 γιατροί, ενώ καθημερινά καταφτάνουν σχεδόν 300 ασθενείς.
Στη Βραζιλία, όπου ο πρόεδρος Μπολσονάρου εξακολουθεί να αρνείται την σοβαρότητα της κρίσης, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού ξεπέρασαν τις 200.000.
Και ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι θάνατοι στη χώρα πλησιάζουν τις 14.000, οι αρχές του Σάο Πάολο ετοιμάζουν 13.000 τάφους σε όρθια θέση στα τρία νεκροταφεία της πόλης.
Το Σάο Πάολο πλήττεται ιδιαίτερα από την πανδημία με τον κυβερνήτη της πολιτείας να τάσσεται κατά της άρση της καραντίνας που προωθεί η κυβέρνηση Μπολσονάρου.