Την επιδότηση των μισθών του Δημοσίου εξετάζει η κυβέρνηση.
Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Τα Νέα» ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει ότι η επιδότηση μισθών θα επεκταθεί και σε εργαζόμενους του ευρύτερου Δημόσιου τομέα, δηλαδή σε όσους εργάζονται με συμβάσεις έργου, σε συμβασιούχους στον οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης, σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, και σε φορείς.
Συνολικά το πρόγραμμα θα καλύψει 1,5 εκατ. εργαζόμενους και η κυβέρνηση προσπαθεί να αποσπάσει από την Κομισιόν 2,5 δισ. από το πρόγραμμα που επιδοτεί την απασχόληση.
Η κυβέρνηση θέλει στους συμβασιούχους και στις συμβάσεις έργου που καλύπτουν νευραλγικές θέσεις, όταν τελειώνουν οι συμβάσεις να τις ανανεώσει. Και επειδή θέλει να ελαφρύνει τον προϋπολογισμό που έχει επιβαρυνθεί μπορεί να χρησιμοποιήσει τους πόρους αυτού του προγράμματος για επιδότηση μισθών.
Το δεύτερο είναι ότι θα επιδοτήσει τις ασφαλιστικές εισφορές. Δηλαδή θα πάει στους επιχειρηματίες και θα πει ότι καλύπτει τις εισφορές, ώστε να βάλουν εκείνοι τον μισθό όταν προσλάβουν νέους ανέργους, ώστε να αναχαιτίσει το κύμα της ανεργίας.
Ακόμη η κυβέρνηση θα επιδοτήσει εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, των οποίων οι συμβάσεις από πλήρους απασχόλησης θα γίνουν μερικής, με το κράτος να καλύπτει ένα μέρος των απωλειών τους.
Στα παραπάνω σχέδια, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σχολίασε ότι «οι σχεδιασμοί του κ. Μητσοτάκη απειλούν να καταστρέψουν όσα κατέκτησε η χώρα με την έξοδό της από τα μνημόνια. Τα εφιαλτικά αυτά σχέδια πρέπει να μείνουν, και θα μείνουν, στα συρτάρια του».
Το υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας στις επικρίσεις, σημείωσε ότι «ουδέποτε το υπουργείο Οικονομικών και η κυβέρνηση σχεδίασε μειώσεις μισθών στο Δημόσιο. Ούτε σχεδιάζει. Αυτά είναι “ευσεβείς πόθοι” της αντιπολίτευσης».
Επικρίσεις όμως έγιναν και από την μεριά του ΚΙΝ.ΑΛ. που σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «η ΝΔ χρησιμοποιεί την κρίση, για να επιβάλλει παντού το δόγμα της: Μισός μισθός για μισή δουλειά και πελατειακό κράτος».