Προσδοκίες για την ανακάλυψη ενός αποτελεσματικού φαρμάκου αντιμετώπισης του κορωνοϊού, δημιουργεί μία νέα τεχνική που δοκιμάζουν Έλληνες επιστήμονες και βασίζεται στην έγχυση πλάσματος αίματος από ανθρώπους που έχουν αναρρώσει.
Στα αντισώματα των ασθενών που «νίκησαν» το νέο κορωνοϊό επιχειρούν να βρουν θεραπευτική απάντηση Έλληνες επιστήμονες. Η τεχνική βασίζεται στη χορήγηση πλάσματος από ανθρώπους που έχουν ιαθεί, σε ασθενείς που νοσούν με κορωνοϊό.
Η Αιματολογική – Ογκολογική Μονάδα του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα είναι ένα από τα πέντε κέντρα, στα οποία μπορεί κανείς προσφέροντας το αίμα του, να γίνει εθελοντής στη «μάχη» κατά του ιού.
Η πλασμαφαίρεση, όπως ονομάζεται ο διαχωρισμός του πλάσματος από άλλα παράγωγα του αίματος, είναι μια διαδικασία εξαιρετικά απλή και ανώδυνη.
118 εθελοντές έχουν ήδη προσφέρει το αίμα τους για την ανάπτυξη πιθανής θεραπείας κατά του νέου κορωνοϊού. 87 από αυτούς έχουν ελεγχθεί για αντισώματα και 37 έχουν ήδη δώσει πλάσμα.
Δότης πλάσματος μπορεί να γίνει ο καθένας που μπορεί να αιμοδοτήσει, εφόσον έχει βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό και έχει δύο συνεχόμενα αρνητικά τεστ, σε ορισμένο χρονικό διάστημα.