Πολιτική απόφαση χαρακτήρισε την επαναλειτουργία του Γυμνασίου και των δύο πρώτων τάξεων του Λυκείου ο Νίκος Φίλης, προκειμένου να δημιουργηθεί η εικόνα μιας επίπλαστης επιστροφής στην κανονικότητα.
«Το ολιγοήμερο μάθημα, πέντε έξι ημερών δεν έχει κανένα εκπαιδευτικό όφελος» τόνισε, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο πρώην υπουργός Παιδείας και βουλευτής Α’ Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας πως «δεν πρέπει να κάνουμε τεστ με την υγεία των παιδιών».
Παράλληλα, αντιτάχθηκε στην τοποθέτηση καμερών στις τάξεις, λέγοντας πώς αυτό καθιστά «ριάλιτι την αίθουσα και διαλύει το μάθημα».
Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, το μάθημα είναι μαθητοκεντρικό, και « δεν πρέπει να καταστήσουμε τον καθηγητή Βέγγο στην τάξη, να ανοίγει και να κλείνει τα μικρόφωνα των μαθητών».
«Είναι παγκόσμια πατέντα αυτό που γίνεται στην Ελλάδα και εύκολη λύση σε βάρος των προσωπικών δεδομένων καθηγητών και μαθητών» πρόσθεσε.
Οι αφορισμοί και ο «ιδιώτης» Αμβρόσιος
Σχετικά με τους χθεσινούς «αφορισμούς» στους οποίους προέβη ο πρώην Μητροπολιτής Αιγίου Αβρόσιος, προς τον πρωθυπουργό, την υπουργό Παιδείας και το Νίκο Χαρδαλιά, ο κ. Φίλης ήταν ξεκάθαρος.
«Δεν με αφορά η γραφικότητα και η μισαλλοδοξία του ακραίου ιδιώτη κ. Αμβρόσιου, ο οποίος ήταν και υμνητής της Χρυσής Αυγής. Αλλά με ενδιαφέρει η στάση της εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία είπε ότι μόνο η ίδια με συνεδρίαση μπορεί να αφορίσει. Γίνεται εν έτει 2020 η εκκλησία να μπορεί να αφορίσει όποιον θέλει; Τον πρωθυπουργό ή τον οποιονδήποτε κρατικό λειτουργό; Δεν μπορεί η εκκλησία να διατηρεί το αναχρονιστικό προνόμιο του αφορισμού» υποστήριξε, λέγοντας πως οι σχέσεις Κράτους-Έκκλησίας χρειάζονται επανατοποθέτηση.
Τέλος, για το θέμα της Θείας Κοινωνίας, ο πρώην υπουργός διερωτήθηκε εάν μέσω του σάλιου μεταδίδεται ο κορωνοϊός.
«Είναι μηχανισμός μετάδοσης του ιού το σάλιο; Αν είναι τι με ρωτάτε; Μιλάνε οι επιστήμονες. Στο συγκεκριμένο θέμα δεν τους ακούει η κυβέρνηση; Πάντως, στη Γερμανία απαγορεύτηκε η μετάληψη. Κι εκεί υπάκουσε η Ορθόδοξη εκκλησία» σημείωσε χαρακτηριστικά.