Γαλλία και Γερμανία πρότειναν χθες ένα Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 500 δις ευρώ που θα προσφέρει μάλιστα και επιδοτήσεις με όρους στα κράτη που επλήγησαν περισσότερο από τη κρίση κορωνοϊού. Βρυξέλλες και ευρωπαϊκός νότος χαιρέτησαν την πρωτοβουλία ωστόσο τώρα πρέπει να πείσουν και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Μακρόν και Μέρκελ προτείνουν η Κομισιόν να δανειστεί χρήματα από τις αγορές και να δοθούν με τη μορφή επιδοτήσεων στα κράτη-μέλη με προτεραιότητα σε αυτά που χτυπήθηκαν περισσότερο από την πανδημία. Αυτό που μένει είναι να πείσουν και τις υπόλοιπες χώρες, καθώς Ολλανδία και Αυστρία εναντιωθήκαν στο να δοθούν επιδοτήσεις και πιέζουν για δάνεια.
Πρόκειται για κάτι που μοιάζει με ευρωομόλογο, αλλά για πολιτικούς λόγους δεν ονομάζεται έτσι.
Τα χρήματα δε θα δοθούν χωρίς όρους, καθώς το κείμενο αναφέρει ότι πρέπει να υπάρχει σαφής δέσμευση των κρατών-μελών να ακολουθήσουν υγιείς οικονομικές πολιτικές και μια φιλόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα.
Οι Βρυξέλλες είδαν με μεγάλη ικανοποίηση τη γαλλογερμανική πρωτοβουλία, αυτό που δεν είναι σαφές είναι πώς θα πληρωθούν αυτά τα χρήματα. Φαίνεται ότι θα πληρωθούν από τον επόμενο προϋπολογισμό μετά το 2027 είτε με αύξηση των συνεισφορών των πλούσιων χωρών στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό είτε μέσω της επιβολής νέων πανευρωπαϊκών φόρων.
Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν τα θετικά μηνύματα για την Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός. Σύμφωνα με το τσεχικό υπουργείο εξωτερικών, ο υπουργός τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, διαβεβαίωσε την Πράγα ότι η συντριπτική πλειονότητα των νησιών θα είναι ανοιχτά στους Τσέχους, ενώ εξετάζεται και η επιλογή να ταξιδεύουν χωρίς τεστ. Οι πτήσεις προς την Ελλάδα θα ξεκινήσουν από την 1η Ιουλίου το αργότερο.
Πάντως, Γερμανία και Ιταλία τάχθηκαν κατά των διμερών συμφωνιών στον τουρισμό και επέμειναν ότι δεν πρέπει να γίνουν διακρίσεις στους Ευρωπαίους πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν.