Οι μειώσεις των συντελεστών του ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες προβάλλονται από την κυβέρνηση ως βασικό εργαλείο παρέμβασης στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί. Οι καταναλωτές ωστόσο εκφράζουν επιφυλάξεις για το αν οι μειώσεις αυτές θα περάσουν και στις τελικές τιμές.
Η μείωση του ΦΠΑ από την 1η Ιουνίου μπορεί να ακούγεται δελεαστική για φθηνότερο καφέ, αλλά πολλοί φοβούνται ότι θα μείνει στην τσέπη των επιχειρηματιών και δε θα ελαφρύνει τους καταναλωτές.
Η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24 στο 13% αφορά τον καφέ και όλα τα ροφήματα όπως τα αναψυκτικά, οι χυμοί και το τσάι, που σερβίρονται στον κλάδο της εστίασης.
Αν τελικά η μείωση περάσει στους καταναλωτές όταν σερβίρουν τον καφέ μας, θα πρέπει να πληρώνουμε λιγότερο κατά τουλάχιστον 9% σε σχέση με σήμερα.
Την ίδια ώρα, ο ΦΠΑ μειώνεται στο 13% και στα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ως ένα κίνητρο για να τονωθεί ο τουρισμός.
Ο ΦΠΑ μειώνεται στο 13% και στα μέσα μεταφοράς. Εισιτήρια σε τρένα, ΚΤΕΛ, μετρό, αστικά λεωφορεία, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, τρόλεϊ και τραμ θα μειωθούν.
Μείωση του ΦΠΑ στο 13% θα έχουμε και στα εισιτήρια του σινεμά όπου για παράδειγμα τα 7 ευρώ του εισιτηρίου θα γίνουν 6,5 ευρώ, ενώ και τα πακέτα all inclusive ίσως μειωθούν 1-2 ευρώ.