Στον τουρισμό, που μοιάζει με τοπίο στην ομίχλη, δύσκολα μπορεί να εκτιμηθεί πόσοι τουρίστες και από ποιες χώρες θα έρθουν φέτος την Ελλάδα.
Νησιά που στηρίζονταν επί χρόνια σε επισκέπτες από την Βρετανία, την Ιταλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, βρίσκονται κυριολεκτικά σε αδιέξοδο, με τους επιχειρηματίες να αναζητούν πλέον νέες αγορές.
Η βαριά βιομηχανίας της χώρας, «λύνει χειρόφρενο» αλλά χωρίς πολλά καύσιμα.
Οι προβλέψεις αυτή τη στιγμή είναι επισφαλείς, ωστόσο οι πρώτες εκτιμήσεις προμηνύουν ένα δύσκολο καλοκαίρι, με πολύ λιγότερους τουρίστες και πολύ λίγες δουλειές και έσοδα.
Από τα 30 εκατομμύρια τουρίστες που επισκέφτηκαν πέρσι τη χώρα μας, οι εκτιμήσεις για φέτος κινούνται γύρω στα 4 έως 6 εκατομμύρια τουρίστες.
Οι εκτιμήσεις σήμερα, μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις, έφτασαν τα 6 με 8 εκατομμύρια τουρίστες, με το καλύτερο σενάριο αυτή τη στιγμή να είναι 10 εκατομμύρια τουρίστες.
Δύσκολα μπορεί να εκτιμηθεί πόσοι τουρίστες, από ποιες χώρες και πώς θα έρθουν στην Ελλάδα, Ωστόσο οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.
Τον Μάιο του 2019 είχαμε δύο εκατομμύρια τουρίστες, ενώ φέτος ο Μάιος χάθηκε. Τον Ιούνιο του 2019 είχαμε 2,5 εκατομμύρια τουρίστες. Φέτος υπολογίζεται να φτάσει μόλις το 20%.
Τον Ιούλιο του 2019 την Ελλάδα επισκέφτηκαν δύο εκατομμύρια 765 χιλιάδες τουρίστες, με το καλό σενάριο να θέλει τον φετινό Ιούλιο να έρχεται το 35%.
Οι «τροφοδότριες» χώρες είναι χώρες που αντιμετωπίζουν ακόμα σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση της πανδημίας και είναι πιθανόν οι αφίξεις να είναι περιορισμένες, έως και ανύπαρκτες.
Πέρσι την Ελλάδα επισκέφτηκαν 3,5 εκατομμύρια Βρετανοί οι οποίοι ξόδεψαν 2,5 δις ευρώ.
Νησιά που στηρίζονταν χρόνια σε επισκέπτες από τη Βρετανία και την Ιταλία, βρίσκονται σε αδιέξοδο, με τους επιχειρηματίες να αναζητούν πλέον νέες αγορές.
Έμφαση δίνεται φέτος στον οδικό τουρισμό, αφού έφτασαν οδικώς 12,3 εκατομμύρια τουρίστες από χώρες όπως η Σερβία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία.