Θέμα και σε ξένα ΜΜΕ, έχουν γίνει οι νέες τουρκικές προκλήσεις στον Έβρο, που δεν έμειναν αναπάντητες από την Αθήνα.
Οι τουρκικές δυνάμεις, εμφανίζονται να έχουν προωθηθεί εδώ και μέρες, σε ελληνικό έδαφος στον νότιο Έβρο, στη θέση Μελισσοκομείο, η οποία βρίσκεται σε ένα σημείο το οποίο πλημμυρίζει κάθε χρόνο μετά το φθινόπωρο και με βάση τους χάρτες του 1923 ανήκει στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια περιοχή που θέλουν να «γκριζάρουν» οι Τούρκοι εξαιτίας ενός… καιρικού φαινομένου.
Εκεί βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες 35 άτομα της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της γείτονος. Μάλιστα έχουν στρατοπεδεύσει και έχουν σηκώσει μια τουρκική σημαία.
Η διαφορά δεν είναι νέα και εδράζεται στην αλλαγή της κοίτης του ποταμού Εβρου. Η κοίτη έχει μετακινηθεί, με αποτέλεσμα στη θέση της να βρίσκεται πλέον ένα έλος, το οποίο το καλοκαίρι ξεραίνεται και τον χειμώνα πλημμυρίζει δημιουργώντας εκεί μια νησίδα. Αυτή τη μεταφορά της κοίτης εκμεταλλεύεται η Τουρκία προκειμένου να διεκδικήσει μια περιοχή η οποία φθάνει τα περίπου 16 στρέμματα γης.
Τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, σχολίασε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», ο συντάκτης άμυνας και εξωτερικών, Μαρίνος Γκασιάμης.
Μετά τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από το Αιγαίο και την κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο, η Αθήνα καλεί την Άγκυρα να συστήσουν μαζί μια επιτροπή για τις συντεταγμένες στο σημείο.
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, κανένας Τούρκος δεν έχει πατήσει το πόδι του σε ελληνικό έδαφος, ωστόσο το υπουργείο Εξωτερικών έχει προχωρήσει σε διάβημα διαμαρτυρίας. Συν αυτοίς, τα τουρκικά υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας δεν έχουν διαψεύσει την καταπάτηση του ελληνικού εδάφους από την τουρκική πλευρά.
Σε κάθε περίπτωση, τα επιτελεία ετοιμάζονται και έχουν εφεδρικό σχέδιο εάν χειροτερέψει η κατάσταση στον Έβρο.