Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης και ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, για το επικείμενο άνοιγμα των καταστημάτων την προσεχή Δευτέρα, για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν, αλλά και για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση «το άνοιγμα της Δευτέρας είναι ένα πολύ κρίσιμο στάδιο» και από αυτό θα κριθεί η συνέχεια και η εξέλιξη της αγοράς.
Δεδομένου ότι δεν μπορούν όλοι οι χώροι εστίασης να επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα εξαιτίας της έλλειψης εξωτερικού χώρου, θα κριθεί από τα επιδημιολογικά στοιχεία αν μπορεί να προχωρήσει η διευθέτηση του ζητήματος αυτού και αν τα καταστήματα αυτά μπορούν να ανοίξουν εντός του Ιουνίου. «Θα λυθεί κάτω από κανόνες λειτουργίας διαφορετικούς από αυτούς που ισχύουν για τους υπαίθριους χώρους», υποστήριξε ο υφυπουργός.
Από την πλευρά του ο κ. Καββαθάς μίλησε για τους εργαζομένους που βρίσκονται σε αναστολή και θα παραμείνουν σε αυτό το καθεστώς εφόσον οι εργοδότες δεν μπορούν να στηρίξουν την επιστροφή του συνόλου του προσωπικού της επιχείρησης. «Εάν παραμείνουν οι εργαζόμενοι σε αναστολή το πρόγραμμα SURE θα καλύψει το υπόλοιπο του μισθού. Το πρόβλημα είναι στις ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες πρέπει να καταβληθούν στο 100%», δήλωσε.
Σε αυτό συμφώνησε ο κ. Παπαθανάσης υποστηρίζοντας πως «τα άτομα που είναι σε αναστολή θα καλυφθούν από αυτά που προβλέπονται και αυτά που έχουν ανακοινωθεί».
Στη συζήτηση παρενέβη ο ιδιοκτήτης ψητοπωλείου, Άρης Χρονόπουλος, ο οποίος τόνισε πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν έχουν ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο σε επίπεδο οικονομικής στήριξης και πως αναμένουν να γίνουν πράξη οι εξαγγελίες της κυβέρνησης. Βασικό πρόβλημα παραμένει ο αριθμός των τραπεζοκαθισμάτων που μειώνονται αρκετά.
Όσον αφορά τον αθέμιτο ανταγωνισμό, ο κ. Παπαθανάσης υποστήριξε πως πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς οι δήμοι έχουν την ευθύνη για την εύρεση λύσης σε κάθε περιοχή.
Σχετικά με την ρευστότητα των επιχειρήσεων, έχουν ήδη ανακοινωθεί και τρέχουν τα εργαλεία χρηματοδότησης, σύμφωνα με τον υφυπουργό.
Τέλος, ο κ. Καββαθάς σημείωσε πως «ο κίνδυνος είναι να μην μπορέσει να ανταποκριθεί ο κλάδος εξαιτίας της έλλειψης στήριξης σε επίπεδο φορολογίας και χρηματοδότησης».