Απάντηση στα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε παρουσία τούρκων στρατιωτών σε ελληνικό έδαφος στην περιοχή Μελισσοκομείο στις Φέρες του Έβρου έδωσε με σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, δύο ημέρες αφότου το θέμα προέκυψε.
«Με αφορμή διασπορά πρόσφατων fake news, τονίζεται ότι καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Νίκος Δενδιας αναφέρει επίσης: «Είναι ντροπή να υιοθετεί κάποιος fake news και να ισχυρίζεται ότι έχει καταληφθεί έδαφος της χώρας του από ξένη δύναμη. Η γελοιότητα συμπορεύεται με την ανευθυνότητα».
Είχε προηγηθεί χθες διάβημα της Αθήνας προς την Άγκυρα αναφορικά με το ζήτημα που έχει προκύψει σε σημείο του νοτίου Έβρου με αφορμή την αλλαγή της κοίτης του ποταμού.
Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε δηλώσει μεταξύ άλλων πως «yπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου, εξαιτίας και των αλλαγών της κοίτης του ποταμού».
Οι επίσημες στρατιωτικές πηγές σε επανειλημμένες ερωτήσεις του MEGA απαντούσαν σε κάθε τόνο πως δεν υπάρχουν τούρκοι στρατιώτες σε ελληνικό έδαφος, ενώ οι ανεπίσημες επεσήμαναν πως αν είχε υπάρξει είσοδος των 25-30 τούρκων στρατιωτών που παρακολουθούν από την τουρκική πλευρά τις εργασίες για τον καθαρισμό της κοίτης προκειμένου να επεκταθεί στο σημείο ο φράχτης, θα είχε υπάρξει δυναμική απάντηση.
Ντόπιοι φορείς και κάτοικοι που δεν θέλησαν να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία τους δήλωσαν πως όντως δεν υπάρχουν τούρκοι στρατιώτες σε ελληνικό έδαφος αλλά ότι υπάρχει ένταση στο σημείο λόγω την επιμονής των τούρκων να παρακολουθούν τις ελληνικές εργασίες.
Πηγές στην τοπική αυτοδιοίκηση στην περιοχή επεσήμαναν στο MEGA πως η συνθήκη της Λοζάνης ορίζει ότι σύνορο είναι ο ποταμός Έβρος, ο οποίος όμως λόγω των χειμερινών βροχών κάθε λίγο και λιγάκι αλλάζει η κοίτη του.
Στο πλαίσιο αυτό για την διευθέτηση του ζητήματος τοπικά οριζόταν, κάθε φορά που προέκυπτε θέμα, μια επιτροπή από εμπειρογνώμονες Ελλάδας και Τουρκίας και το ζήτημα επιλυόταν με βάση την Συνθήκη της Λοζάνης και της Ευθυγράμμισης του 1955.
Το ζήτημα προέκυψε αυτή την φορά, τονίζουν οι ίδιες πηγές, γιατί η Τουρκία θέλοντας να «ρεφαρει» το στραπάτσο που έπαθε στις Καστανιές τον Μάρτιο, δεν προσήλθε στο κάλεσμα της Αθήνα για την σύσταση επιτροπής σε τοπικό επίπεδο και επιμένει να διατηρεί την παρουσία των στρατιωτών της στην περιοχή.
Για τα γεγονότα στον Έβρο εξέδωσαν κοινή δήλωση οι τομεάρχες Εθνικής Άμυνας Θοδωρής Δρίτσας και Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας άμεση ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων. «Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει άμεσα τα πολιτικά κόμματα. Ζήτημα σχετικά με το θέμα εγείραν και τα υπόλοιπα κόμματα» σημείωσαν χαρακτηριστικά.
«Θα υπάρξει ενημέρωση των κομμάτων από το υπουργείο Εξωτερικών» σχετικά με μια περιοχή 16 στρεμμάτων όπου εμφανίσθηκαν τουρκικές δυνάμεις, μετά από αλλαγή της κοίτης στον νότιο Έβρο αναφέρει σε συνέντευξή του στον ρ/σ Θέμα 104,6 ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι στα εθνικά θέματα δεν χρειάζονται αντιπαραθέσεις, αλλά ότι πρέπει αντιμετωπίζονται με σύνεση και σοβαρότητα.