«Η φάση του ανοίγματος εξελίσσεται ομαλά. Οι συστάσεις τηρούνται, έτσι πρέπει να συνεχίσουμε» υπογράμμισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό.
Το άνοιγμα των δημοτικών προανήγγειλε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό.
«Η φάση του ανοίγματος εξελίσσεται ομαλά. Οι συστάσεις τηρούνται, έτσι πρέπει να συνεχίσουμε» υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.
Οπως είπε, αύριο θα ανακοινωθεί αν ανοίγουν δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί. Σημείωσε ότι η εμπειρία από τα γυμνάσια και τα Λύκεια είναι θετική, δείχνοντας ουσιαστικά ότι αύριο κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινωθεί ότι ανοίγουν τον Ιούνιο και τα δημοτικά σχολεία.
Σε μετέπειτα ερώτηση, ο λοιμωξιολόγος Δημήτρης Χατζηγεωργίου ανέφερε ότι η επιτροπή συνεδριάζει το απόγευμα της Κυριακής ακριβώς για το ζήτημα των δημοτικών.
«Οι περισσότεροι από τους συναδέλφους συνηγορούν ότι τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν και πρέπει να ανοίξουν. Επιδημιολογικά είμαστε πολύ καλά, το R0 είναι πολύ κάτω από 1».
Σημείωσε επίσης ότι είναι μικρός ο αριθμός των παιδιών που νοσούν παγκοσμίως και οι επιπτώσεις του ιού σε αυτές τις ηλικίες είναι πολύ μικρές. Επιπλέον, ο ρόλος των παιδιών στη μετάδοση είναι χαμηλός.
Αυτά τα συμπεράσματα οδηγούν τη ζυγαριά να κλίνει προς το άνοιγμα, είπε ο κ. Χατζηγεωργίου. «Αντίστοιχη οδηγία θα υπάρξει και για τους παιδικούς σταθμούς», για τους οποίους είπε ότι αυτό θα γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.
Οι ανακοινώσεις αναμένονται να γίνουν αύριο, Δευτέρα 25 Μαΐου.
Η επιχειρηματολογία υπέρ του ανοίγματος των σχολείων
Υπέρ της επιστροφής των μαθητών του Δημοτικού στα θρανία έχει ταχθεί ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή, για να επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο».
Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε εκτενώς στο δίλημμα πολιτείας και γονέων, αναφορικά με το άνοιγμα δημοτικών σχολείων, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών.
Με αφορμή τις σκέψεις στην κυβέρνηση, για επιστροφή των παιδιών στα δημοτικά από την 1η Ιουνίου ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως υπήρξε κάποιο επιδημιολογικό όφελος από τη διακοπή της λειτουργίας των σχολείων.
«Να γνωρίζετε καλά, μπορώ να το διαβεβαιώσω κάποια από τα επιχειρήματα θα μπορούσαν να αφορούν και άλλες κοινές ιώσεις, όπως η γρίπη» είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας, αναφορικά με απόψεις επιστημόνων που εκφράζουν επιφυλάξεις αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων.
Όπως είπε ωστόσο, υπάρχουν μια σειρά από επιχειρήματα υπέρ του ανοίγματος των σχολείων.
– Η κρυφή ανισότητα στη μάθηση και την εκπαίδευση για τα παιδιά που ανήκουν σε πιο φτωχές οικογένειες.
– Κόστος σε χαμένη εκπαιδευτική διαδικασία, γνώση που δεν έχει ευρέως αξιολογηθεί. Η πλειονότητα των παιδιών είτε δεν είχε καλή πρόσβαση, είτε δεν παρακολουθούσε τα μαθήματα.
– Σημαντικές επιπτώσεις του απαγορευτικού στην πνευματική και ψυχική υγεία των παιδιών. Έχουμε παιδιά που εδώ και εβδομάδες δεν έχουν συναντήσει τους φίλους τους.
– Οικονομικοί λόγοι που αφορούν κυρίως τους γονείς. Σύμφωνα με ανακοινώσεις της Unicef, συνιστάται στις Αρχές να συνεξετάζουν τα οφέλη και τους κινδύνους ενός ενδεχόμενου ανοίγματος των σχολείων. Τι θα λειτουργήσει καλύτερα για ένα παιδί που μένει με ευπαθή ομάδα, είναι σημαντικό για την υγεία του να μην πάει στο σχολείο.
Άνοιγμα για την εστίαση στις 25 Μαΐου
Στην αρχή της ενημέρωσης, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι θα ζούμε καιρό με τον κοροναϊό.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην αυριανή τέταρτη φάση της χαλάρωσης των μέτρων για τον κοροναϊό με την απελευθέρωση των μετακινήσεων στα νησιά και το άνοιγμα της εστίασης.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας υπενθύμισε ότι για τα καταστήματα εστίασης, η αναλογία που ισχύει είναι ένας (1) πελάτης ανά δύο (2) τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.
Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου. Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.
Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,70 εκ έως 1,70 εκ
Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι (6) άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.
Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.
Ανοίγουν τα κέντρα διημέρευσης για παιδιά, ηλικιωμένους και ΑμΕΑ
Επιτρέπεται, από τη Δευτέρα 25 Μαΐου 2020, η επαναλειτουργία των Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Δ.Η.Φ.), καθώς και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Παιδιών με Αναπηρίες (Κ.Δ.Α.Π./Κ.Δ.Α.Π.-ΜεΑ)
Με εγκύκλιο της Δόμνας Μιχαηλίδου περιγράφονται οι προϋποθέσεις λειτουργίας των δομών αυτών, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των φιλοξενουμένων και του προσωπικού.
Οι προδιαγραφές που ορίζονται και οι οποίες συντάχθηκαν, κατόπιν σειράς συνεδριάσεων με την ειδική επιτροπή λοιμοξιολόγων, εστιάζουν σε θέματα που αφορούν στη συμμετοχή και μεταφορά ωφελουμένων, στην προσέλευση και οργάνωση των προγραμμάτων και στα μέτρα υγιεινής και προστασίας, που θα πρέπει να τηρούνται.
Δομές που θα επαναλειτουργήσουν από την επόμενη εβδομάδα και έπειτα, θα πρέπει να προσαρμόσουν τη λειτουργία τους, το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων και του προσωπικού τους, βάσει των χαρακτηριστικών τους, ώστε να τηρούνται τα κριτήρια, που ορίζει το υπουργείο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εγκύκλιος ορίζει, μεταξύ άλλων, την εκ περιτροπής προσέλευση των ωφελουμένων στις δομές, μείωση της διάρκειας του ημερήσιου ωραρίου και δημιουργία μικρότερων τμημάτων, καθώς και τον περιορισμό των παρόντων ωφελουμένων στο 50% της δυναμικότητας των δομών, προκειμένου να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας και να επιτευχθεί η εκ περιτροπής χρήση των χώρων.
Παρατείνονται έως 7 Ιουνίου τα μέτρα σε ΚΥΤ και δομές προσφύγων
Παρατείνονται έως τις 7 Ιουνίου τα περιοριστικά μέτρα κατά της εμφάνισης και διασποράς του κορονοϊού για τους διαμένοντες στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης.
Η παράταση αφορά τα ΚΥΤ όλης της χώρας και τις δομές φιλοξενίας της Ριτσώνας, της Μαλακάσας και του Κουτσόχερου, σύμφωνα με απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου.
Συνεχίζονται οι έλεγχοι σε πτήσεις
Τέλος, ο κ Χαρδαλιάς ανέφερε ότι συνεχίζονται ανελλιπώς οι έρευνες σε ταξιδιώτες που έρχονται από το εξωτερικό.
Τις τελευταίες τρεις μέρες, έχουν φτάσει 15 πτησεις στο «Ελ. Βενιζέλος» με 1.310 επιβάτες. Όλα τα τεστ που έγιναν σε αυτούς τους επιβάτες βγήκαν αρνητικά