Δύο εβδομάδες απομένουν για να πάρει μπρος η μηχανή του ελληνικού τουρισμού, και οι επαγγελματίες του κλάδου προετοιμάζονται πυρετωδώς για να περιορίσουν όσο είναι δυνατόν τις απώλειες από τη φετινή δύσκολη χρονιά. Στοιχείο αισιοδοξίας αποτελεί η καλή επιδημιολογικά εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, γεγονός που εκτιμάται ότι μπορεί να δώσει ώθηση στις κρατήσεις.
Προετοιμασία και αισιοδοξία. Με αυτές τις λέξεις περιγράφουν οι άνθρωποι του τουρισμού το φετινό καλοκαίρι.
Ο χρόνος μετράει ήδη αντίστροφα αφού για το «άνοιγμα» απομένουν μόλις δύο εβδομάδες και οι προετοιμασίες έχουν πάρει φωτιά.
Η χώρα μας «εξαργυρώνει» τις καλές της επιδόσεις στον περιορισμό της διασποράς του ιού, κάτι που άλλωστε ζητούν να μάθουν οι τουρίστες στα mail που στέλνουν στους ξενοδόχους.
Το ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι μεγάλο, ωστόσο δεν αποτυπώνεται στους αριθμούς.
Από μία χρονιά ρεκόρ όπως το 2019 με περισσότερους από 30.000.000 τουρίστες, οι εκτιμήσεις προμηνύουν ένα δύσκολο καλοκαίρι με τον αριθμό των τουριστών να κυμαίνεται περίπου στα 6.000.0000 τουρίστες.
Δύσκολα μπορεί να εκτιμηθεί πόσοι τουρίστες, από ποιες χώρες και πώς θα έρθουν στην Ελλάδα. Οι «τροφοδότριες» χώρες αντιμετωπίζουν ακόμα προβλήματα με τον ιό και οι αφίξεις θα είναι ελάχιστες.
Συγκεκριμένα η χώρα μας χάνει: 3,5 εκατομμύρια Βρετανούς που επισκέφτηκαν πέρσι την Ελλάδα και 1,5 εκατομμύριο Γάλλους.
Όσο για τους Γερμανούς, Αθήνα και Βερολίνο έχουν ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας. Η Ελλάδα είναι η πρώτη επιλογή για όσους Γερμανούς καταφέρουν φέτος να κάνουν διακοπές.
Οι ξενοδόχοι προσαρμόζουν δωμάτια και την ρεσεψιόν στα νέα δεδομένα. Ο τουρισμός όμως είναι θέμα ψυχολογίας λένε οι ειδικοί. Και αυτή τη στιγμή ψυχολογία δεν υπάρχει αφού την ανεμελιά των τουριστών αντικατέστησε η αγωνία της προστασίας από τον ιό. Πάντως οι ξενοδόχοι προσπαθούν να κάνουν πιο ελκυστικές τις διακοπές και στο πορτοφόλι.
Η βαριά βιομηχανία της χώρας πέρσι συνεισέφερε στην οικονομία με 19 δισ., και 360.000 άμεσα εργαζομένους.