Ολοταχώς προχωράει η κατασκευή του φράχτη στον Έβρο με την Αθήνα να θέλει να προλάβει τον χρόνο πριν την νέα μεταναστευτική κρίση. Παράλληλα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε αυτοψία στον Έβρο που ενισχύεται με 400 αστυνομικούς. Η αποφασιστικότητα της χώρας μας ενοχλεί την Τουρκία και ο Εγκεμέν Μπαγίς απείλησε ευθέως την Ελλάδα με τουρκική αντίδραση. Την ίδια ώρα προβληματισμό δημιουργούν δημοσιεύματα που δείχνουν πως ο Ταγίπ Ερντογάν είχε σοβαρά προβλήματα υγείας παρότι ο ίδιος το διέψευδε.
Η Ελλάδα περιμένει πως η Τουρκία θα υλοποιήσει την απειλή της να επαναλάβει την κρίση του Έβρου και για αυτό ο φράχτης θα φτιαχτεί όπως δήλωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας όσο και αν ενοχλεί την Άγκυρα. Για το θέμα ενημέρωσαν μάλιστα το πρωί της Τετάρτης και τον πρωθυπουργό.
Το υπουργείο Άμυνας θα αυξήσει κατά 40% την παρουσία στρατιωτών στα σύνορα και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μεταφέρει 400 ακόμα αστυνομικούς που θα ελέγχουν όλο το μήκος των συνόρων.
Η Αθήνα ελέγχει κάθε πληροφορία που φτιάνει και για τα θαλάσσια σύνορα της. Το Φατίχ υποτίθεται πως στις 29 Μαΐου θα αποπλεύσει για την Μαύρη θάλασσα όμως το Πολεμικό Ναυτικό τα παρακολουθεί όλα. Στην Αθήνα υπάρχει η εκτίμηση πως ο Ερντογάν θα κινηθεί σύντομα και νότια της Κρήτης ή θα επιδιώξει επεισόδιο με σκάφη των λιμενικών σωμάτων των δύο κρατών. ΞΗ Τουρκία θέλει την ένταση πάντα θα πει ο πτέραρχος Αθανάσιος Παπανικολάου.
Την ενόχληση της Τουρκίας για την εγρήγορση της Ελλάδας έδειξε με συνέντευξη του και ο πρώην υπουργός Eυρώπης της Τουρκίας και νυν πρεσβευτής στην Τσεχία Εγκεμέν Μπαγίς.
Από την άλλη πλευρά πάντως σε δημοσίευμα της η Χουριέτ λέει πως στην κρίση του φράχτη ο Μητσοτάκης προσπαθεί να ρίξει τους τόνους κινούμενή σε διαφορετική γραμμή από αυτή του Μπαγίς.
Τις εξελίξεις των επομένων ημερών μπορούν να καθορίσουν και απρόβλεπτοι παράγοντες. Δημοσιεύματα του Nordic monitor λένε πως ο Ερντογάν έχει κλονισμένη υγεία.
Το θέμα δεν απασχολεί για πρώτη φορά τα ΜΜΕ. Το 2012 ο δημοσιογράφος Αλί Μπιράντ είχε ρωτήσει για το θέμα τον Ερντογάν.
Τώρα το Nordic monitor παρουσιάζει έγγραφα με τα οποία λέει πως η χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση καρκινικού όγκου πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μαρμαρά από μια ομάδα εννέα χειρουργών με επικεφαλής τον Ντουρσούν Μπούργκα και τον βοηθό του, τον δρα Μπαλίκ.