Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησαν ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, ο Αντιστράτηγος ε.α, Ιωάννης Μπαλτζώης, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, Παναγιώτης Χαρελάς και ο δημοσιογράφος, Ανδρέας Ρομπόπουλος για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και την κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο.
Σύμφωνα με τον κ. Χαρελά, δύο είναι τα γεγονότα που μας απασχόλησαν την τελευταία περίοδο και αυτά αφορούν την πανδημία και την κατάσταση των συνόρων μετά και την ασφυκτική ροή προσφύγων και μεταναστών του Μαρτίου.
Η κατάσταση σήμερα είναι συνεχής επαγρύπνηση για τη θωράκιση των συνόρων απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή. Για το σκοπό αυτό, η ελληνική αστυνομία ενισχύει τον Έβρο με 400 άνδρες και γυναίκες έτσι ώστε να υπάρξει μια σταθερή δύναμη, η οποία θα μειωθεί ή θα αυξηθεί ανάλογα με τις ανάγκες προκειμένου να μην υπάρχει κανένα κενό στη συνοριακή φύλαξη στον Έβρο.
Ο κ. Μπαλτζώης εξήγησε πώς ακριβώς ορίζονται τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και τι ακριβώς συνέβη με τις τουρκικές δυνάμεις στο περιοχή Μελισσοκομείο πριν από λίγες μέρες.
Από την πλευρά του ο κ. Φίλης υποστήριξε πως είναι σαφές ότι υπήρχε πρόθεση από πλευράς Τουρκίας ώστε να αναστείλει την κατασκευή του φράχτη, αλλά και για να επαναφέρει το ζήτημα που είχε ξεκινήσει το 2016.
«Θα φανεί τις επόμενες ημέρες», ισχυρίστηκε ο κ. Φίλης, «αν η ελληνική πλευρά προχωρήσει με την κατασκευή του χάρτη ώστε το έργο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του χρόνου».
Σχετικά με τις ροές προσφύγων και μεταναστών από το συγκεκριμένο σημείο, ο κ. Φίλης δε φοβάται την είσοδο μέσα στο καλοκαίρι και εκτιμά ότι η Τουρκία πήρε το μάθημά της.
Πάντως το ζήτημα αυτό δεν αποτελεί επίκεντρο της επικαιρότητας στην Τουρκία, σύμφωνα με τον κ. Ρομπόπουλο, καθώς τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ασχολούνται ως επί των πλείστων με εσωτερικά θέματα, όπως η πανδημία.
Κλείνοντας, ο κ. Φίλης εξήγησε πως υπάρχει περίπτωση να δούμε τη γειτονική χώρα να κλείνει και να ανοίγει τις ροές ανάλογα με την πορεία της διαπραγμάτευσης μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ.
«Απαιτείται γρήγορα μια επικαιροποίηση της κοινής δήλωσης της ΕΕ – Τουρκίας του Μαρτίου 2016 με μια συγκεκριμένη πρόνοια. Όσο περνάνε μετανάστες στα ελληνικά νησιά δε θα δίνονται χρήματα στην Τουρκία», κατέληξε ο κ. Φίλης αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μετατόπισης του ζητήματος από τον Έβρο στο Αιγαίο.