Γενναίο για τη χώρα μας, αλλά ακόμα ασαφές, είναι το πακέτο στήριξης που πρότεινε από χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς άγνωστο ακόμα παραμένει πώς, πότε και με ποιους όρους θα εκταμιευθεί. Η κυβέρνηση εκτιμά πως πρόκειται για μια εμβληματική ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, ενώ θετικά αντιμετωπίζουν τις προτάσεις της Κομισιόν ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής.
Χωρίς να είναι σαφές αν η Ελλάδα θα πάρει 32 δισ. ή λιγότερα και ποιοι θα είναι οι τελικοί όροι για τις δόσεις, η χώρα θα έχει στη διάθεσή της ένα μεγάλο πακέτο ανάταξης και αναδιάρθρωσης της οικονομίας.
Ο Κυριακός Μητσοτάκης συνέδεσε την τολμηρή πρόταση της Κομισιόν με την 41η επέτειο από την ένταξη της χώρας στην τότε ΕΟΚ από τον Κ. Καραμανλή.
Το πακέτο θα διατεθεί σε τομείς όπως η πράσινη ανάπτυξη, η υγεία, ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός, η αγροτική πολιτική, η κατάρτιση και η στήριξη εργαζομένων.
Η Κομισιόν φαίνεται να πετάει το μπαλάκι στα κράτη μέλη, καθώς η εκταμίευση των πόρων θα πρέπει να συνοδεύεται από συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.
Τα εθνικά σχέδια μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να εγκριθούν από την Κομισιόν και στη συνέχεια από τουλάχιστον 15 κράτη μέλη της Ε.Ε.
Τα κράτη μέλη θα αντλήσουν τα κεφάλαια, είτε με επιχορήγηση, είτε με δανεισμό, είτε και με τα δύο.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πάολο Τζεντιλόνι, απαντώντας σε ερώτηση του MEGA, εξήγησε ότι τα ευνοϊκά επιτόκια και η λήξη των δανείων τα καθιστούν προφανώς ελκυστικά για την χώρα.
«Για αυτούς του λόγους θα είναι επωφελή και ιδιαίτερα ενδιαφέροντα για κράτη που έχουν υψηλό κόστος δανεισμού».
Παρότι βόρειες χώρες βάζουν εμπόδια, το Βερολίνο εκφράζει αισιοδοξία ότι το πακέτο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εγκριθεί.
Ευχάριστη έκπληξη χαρακτήρισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος την πρόταση της Κομισιόν, ενώ πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ώστε η πρόταση να εγκριθεί χωρίς καθυστερήσεις και αστερίσκους ζητά η Φώφη Γεννηματά.