Την ώρα που οι χώρες ανασυντάσσονται έναντι της πανδημίας και προσπαθούν να προσαρμοστούν στη νέα κανονικότητα που «επέβαλε» ο κορωνοϊός, ταυτόχρονα «τρέχει» μια διεθνή και ανταγωνιστική κούρσα για την δημιουργία εμβολίου.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας, Δημήτρης Κούβελας, σχολίασαν το ζήτημα στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».
Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, ήταν αναμενόμενη η διεθνής κούρσα για την ανάπτυξη εμβολίου και φαρμάκου, καθώς δεν υπήρχε κάτι σχετικό για τον ιό, προηγουμένως.
Μάλιστα, αυτή η κούρσα ανταγωνισμού μεταξύ διαφόρων χωρών, όπως είπε, θα φέρει νωρίτερα το εμβόλιο για τον Covid-19.
«Ελπίζω να μην κυκλοφορήσει εμβόλιο χωρίς να έχει δοκιμαστεί επαρκώς. Πρέπει να γίνουν όλα τα στάδια με τον τρόπο που πρέπει να γίνουν» σημείωσε σχετικά.
Ακόμα, ο γιατρός, εξέφρασε την άποψη ότι εάν δημιουργηθεί ο εμβόλιο, «ο κόσμος λογικά θα τρέξει να εμβολιαστεί» γιατί «χωρίς εμβόλιο, μόνο ο κοινωνικός περιορισμός υπάρχει για να αντιμετωπιστεί η πανδημία. Κάτι που έχει τόσο οικονομικό όσο και κοινωνικό κόστος».
Εν τούτοις, υπογράμμισε την πιθανότητα, το εμβόλιο που θα αναπτυχθεί, να μην έχει την αποδοτικότητα που θα ήθελε η επιστημονική κοινότητα.
Από την πλευρά του, ο κ. Κούβελας, μίλησε για τις διάφορες δοκιμές ανάπτυξης εμβολίου που γίνονται σε όλο τον κόσμο, μερικές εκ των οποίων πραγματοποιήθηκαν και στην Ελλάδα.
Στάθηκε στη χρήση του εμβολίου για την καταπολέμηση της φυματίωσης, το οποίο χρησιμοποιείται και για περιστατικά Covid-19 κατά τόπους.
«Το εμβόλιο για τη φυματίωση είναι πολύ σημαντικό. Γλίτωσε πολλά εκατομμύρια ανθρώπους από το θάνατο. Αλλά έχει παράξενες ιδιότητες. Μπορεί να έχει μια ικανοποιητική γενικού τύπου ρύθμιση του ανοσολογικού συστήματος, αλλά ακόμα δεν είμαστε σίγουροι για την αποδοτικότητά του» ανέφερε.
Σχολιάζοντας από ποια χώρα είναι πιθανό να προέλθει πρώτα φάρμακο και εμβόλιο για τον κορωνοϊό, προέκρινε τις ΗΠΑ οι οποίες στον τομέα των φαρμάκων «είναι η χώρα που προηγείται. Άρα κάποια αμερικανική εταιρεία θα έχει το προβάδισμα».
Τέλος, τόνισε την ανάγκη, όταν με το καλό βρεθεί εμβόλιο, να χορηγηθεί αρχικά «στις ευπαθείς ομάδες, αρχικά στους νεότερους ευπαθείς και στη συνέχεια στους ηλικιωμένους ευπαθείς».