Στην εκπομπή «MEGA Mag» μίλησε ο αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, για την πρόταση της Κομισιόν του πακέτου – ανάσας 32 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα για το σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας.
«Η χώρα έχει ανακτήσει το κύρος της και πλέον είναι πρωτοπόρα», δήλωσε ο κ. Μεϊμαράκης και υποστήριξε πως παρά τα εμπόδια που προκύπτουν, «θα μπορέσουμε τελικά να έχουμε την ευτυχή κατάληξη ολόκληρου του προγράμματος»
Για το πρόγραμμα αυτό, η Ελλάδα πρώτη φορά διεκδίκησε με ουσιαστικό τρόπο την αμοιβαιοποίηση του χρέους. Το καινοτόμο στην υπόθεση αυτή, είναι, σύμφωνα με τον κ. Μεϊμαράκη, ότι η Ευρώπη θα δανειστεί από τις αγορές αναλαμβάνοντας τον δανεισμό ως εγγύηση μέσω του προϋπολογισμού της.
Το πρόγραμμα είναι ευέλικτο και στοχευμένο. «Έχουμε ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ», υποστήριξε ο κ. Μεϊμαράκης. «Τα χρήματα θα δοθούν σε επιχορηγήσεις που δεν αφορούν το χρέος και σε δανεισμό με χαμηλό επιτόκιο. Οι όροι δεν είναι μνημονιακοί, αλλά πρόκειται για μια εποπτεία που γίνεται κάθε έξι μήνες από την ευρωπαϊκή επιτροπή σε κάθε χώρα», είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε τους τρεις βασικούς πυλώνες του προγράμματος που αφορούν στην πράσινη ανάπτυξη και τον ψηφιακό ανασχηματισμό, τα αγροτικά και τον τουρισμό, αλλά και την πολιτική προστασία, την υγεία και την έρευνα.
Τόνισε ότι ιδιαίτερα κατά τη διαχείριση της κρίσης, η Ελλάδα ανέκτησε περισσότερο κύρος και πέτυχε στις προτάσεις της, γιατί έγινε μια ισορροπημένη διαχείριση από την ελληνική κυβέρνηση. «Τώρα μπορούμε να προχωρήσουμε με τολμηρά βήματα στις μεταρρυθμίσεις», συμπλήρωσε.
Μίλησε ακόμα και για το ενδεχόμενο εκλογών υποστηρίζοντας πως δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, καθώς υπάρχει νομιμοποίηση. Η αποδοχή των μέτρων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης ήταν πολύ μεγάλη και «ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απέδειξε τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα που έχει η φιλοσοφία μας», δήλωσε ο κ. Μεϊμαράκης. «Αποδείξαμε ότι υπάρχει κοινωνικό κράτος και κράτος δικαίου», πρόσθεσε και κατέληξε: «Έχουμε κοινωνικό φιλελευθερισμό, κοινωνική ευαισθησία και ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα».