Δυσφορία επικρατεί στις χώρες του βορρά, ύστερα από χθεσινή εισήγηση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης των ευρωπαϊκών χωρών, με φόντο τις επιπτώσεις του κορωνοϊού.
Όπως εξηγεί ο ανταποκριτής του MEGA στις Βρυξέλλες, Σαράντης Μιχαλόπουλος, τα κράτη θα καταθέσουν εθνικά σχέδια που θα περιγράφουν τι μεταρρυθμίσεις θα κάνουν προκειμένου να λάβουν χρηματοδότηση.
Εφόσον το εγκρίνει η Κομισιόν, στη συνέχεια θα παρουσιάσει αυτό το σχέδιο στα υπόλοιπα κράτη μέλη και προκειμένου να προχωρήσει η χρηματοδότηση θα πρέπει να το εγκρίνουν και αυτά.
Δηλαδή, εάν η Ελλάδα καταθέσει πρόταση για χρηματοδότηση, θα πρέπει να εγκριθεί τουλάχιστον 15 κράτη μέλη που αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού της ΕΕ.
Εάν εγκριθεί, τότε τα χρήματα θα δίνονται σε δόσεις, ανάλογα με την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει το κράτος μέλος.
Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, το MEGA ρώτησε τους Επιτρόπους Ντομπρόφσκις και Τζεντιλόνι εάν υπάρχει περίπτωση κάποιο κράτος να ζητήσει για παράδειγμα τη μείωση μισθών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ώστε να δώσει το πράσινο φως για πρόσβαση σε κονδύλια.
Η απάντηση ήταν ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο δεδομένου ότι τα κράτη θα εγκρίνουν ή όχι το τελικό σχέδιο που θα έχει πρώτα εγκρίνει η Κομισιόν. Δεν θα υπάρχουν δηλαδή παρεμβολές από τα άλλα κράτη στα εθνικά σχέδια.
Παραμένει πάντως ασαφές τι μεταρρυθμίσεις περιμένει η Κομισιόν.
Αξίζει να επισημανθεί ότι δεν είναι υποχρεωτικό να πάρουν τα κράτη και δάνεια και επιδοτήσεις. Μπορούν να επιλέξουν ή το ένα ή το άλλο ή και τα δυο αλλά ο Τζεντιλόνι τόνισε ότι για χώρες που έχουν αυξημένα κόστη δανεισμού, όπως η Ελλάδα, τους συμφέρει να πάρουν αυτά τα χαμηλότοκα δάνεια.
Σε γενικές γραμμές, η Κομισιόν πετάει το μπαλάκι στα κράτη μέλη σχετικά με το τι μεταρρυθμίσεις θα προτείνουν.