Εξαπλώνεται το κύμα οργής με ταραχές, εμπρησμούς και λεηλασίες, σε πολλές αμερικανικές πόλεις, για τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, που βιντεοσκοπήθηκε να παρακαλάει για τη ζωή του, ενώ ένας λευκός αστυνομικός είχε γονατίσει στον λαιμό του.
Το κύμα οργής έφθασε μέχρι τον Λευκό Οίκο όπου εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν για τον άδικο χαμό του Φλόιντ που έφερε και πάλι στο φως την έλλειψη λογοδοσίας εκ μέρους της Αστυνομίας για βίαια ή θανατηφόρα επεισόδια με πολίτες.
Την ίδια ώρα, στη δημοσιότητα ήρθε ένα νέο βίντεο ντοκουμέντο από τον φόνο του Αφροαμερικανού.
Το βίντεο ανατρέπει πολλά από όσα ισχυρίζονταν οι αστυνομικοί.
Δείχνει ότι εκτός από εκείνον που τον πίεζε στο λαιμό με το γόνατο, άλλοι δυο τον κρατούσαν κάτω, σχεδόν κάθονταν πάνω του, ο τέταρτος παρακολουθούσε. Μόνο ένας από τους αστυνομικούς συνελήφθη, μόλις χθες το βράδυ, ο Ντέρεκ Σοβίν, και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για φόνο τρίτου βαθμού, δηλαδή φόνο εξ αμελείας.
Οι διαδηλώσεις έχουν εξαπλωθεί σε περισσότερες από 20 πόλεις, και γίνονται ολοένα πιο βίαιες, με αποτέλεσμα μετά την εθνοφρουρά της Μινεάπολη, να κινητοποιείται και η εθνοφρουρά στη Τζώρτζια.
Ο πρόεδρος Τραμπ έθεσε σε ετοιμότητα μονάδες της στρατιωτικής αστυνομίας, λέγοντας ότι δεν θα επιτραπεί το χάος και η αναρχία.
Παράλληλα, επικοινώνησε με την οικογένεια του Φλόιντ, χαρακτηρίζοντας τραγωδία το θάνατό του, ωστόσο δεν είπε κουβέντα για εκείνους που τον σκότωσαν.
Αντιθέτως, αναπαράγει στο Twitter εμπρηστικά σχόλια οπαδών του εναντίον των Δημοκρατικών.
Η παρέμβαση Ομπάμα
Να αποδοθεί δικαιοσύνη, δεν μπορεί να είναι αυτή η «κανονικότητα» της Αμερικής το 2020. Χρειάζεται μια νέα κανονικότητα, όπου η ανισότητα δεν θα μολύνει τους θεσμούς και τις καρδιές. Ζούμε μια παράλογη, τραγική και επώδυνη «κανονικότητα», όταν υπάρχουν φυλετικές διακρίσεις είτε αυτό αφορά τη δικαιοσύνη, είτε μια βόλτα στο πάρκο, είπε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.
Επίθεση δέχθηκαν και τα κεντρικά γραφεία του CNN, στην Ατλάντα της Τζώρτζια, καθώς και ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο.
Σημειωτέον, χθες στη Μινεάπολη συνελήφθησαν για λίγες ώρες δημοσιογράφοι του δικτύου που κάλυπταν τα επεισόδια, ωστόσο τα ΜΜΕ δέχονται επιθέσεις και από διαδηλωτές που τα θεωρούν κομμάτι του κατεστημένου.