Την επιβολή πανευρωπαϊκού φόρου σε όλες τις πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ευρωπαϊκή αγορά εξετάζει η Κομισιόν.
Στόχος των Βρυξελλών είναι τα έσοδα από τον φόρο ουσιαστικά να καλύψουν τις επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η Κομισιόν θα δανειστεί χρήματα από τις αγορές προκειμένου να χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα έχει κυρίως επιδοτήσεις για τα κράτη μέλη.
Ωστόσο, η Κομισιόν πρέπει κάποια στιγμή να επιστρέψει στις αγορές αυτά τα χρήματα.
Συνεπώς, εξετάζει να επιβάλει πανευρωπαϊκούς φόρους, όπως πχ στα πλαστικά μιας χρήσης αλλά πολλοί πιέζουν έντονα για επιβολή πανευρωπαϊκού φόρου σε όλες τις πολυεθνικές με παγκόσμια έσοδα πάνω από 750 εκ ευρώ Εκτιμά ότι θα μπορούσε να συγκεντρώσει 10 δις ευρώ ετησίως μόνο από τις πολυεθνικές ενώ γενικά από τους φόρους που θα προτείνει αναμένει έσοδα 50 δις ετησίως.
Ωστόσο, η πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης θέλει ακόμη την έγκριση των κρατών μελών.
Έτσι, εκτιμάται ότι από την στιγμή που άλλαξε γραμμή η Γερμανία και συντάχθηκε με τη Γαλλία και πλέον στηρίζει επιδοτήσεις αντί για δάνεια, ο σκληροπυρηνικός βορράς υπό την ηγεσία της Ολλανδίας θα κάνει πίσω.
Αναμένονται σκληρές διαπραγματεύσεις και ο φόβος είναι ότι ο βορράς θα πιέσει να αυξηθούν τα δάνεια συγκριτικά με τις επιδοτήσεις. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 500 δισ. επιδοτήσεις και 250 δισ. δάνεια.
Άλλωστε στην Σύνοδο Κορυφής στις 19 Ιουνίου, δεν αναμένεται αποτέλεσμα και πλέον το βάρος πέφτει στη Γερμανία που αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ τον Ιούλιο.