Σε ισχύ τίθεται από σήμερα η πρώτη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,9%, ενώ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει τα επόμενα βήματα μέχρι και την συνολική μείωση κατά 5% ως το 2023.
Την ίδια ώρα και ενώ οι δημοσιονομικές δυνατότητες περιορίζονται λόγω της κρίσης τόσο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης όσο και ο υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας μιλούν για επικείμενη συνέχιση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.
Την ευκαιρία για κάτι τέτοιο δίνει το τεράστιο ποσό των 32 δισ. ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης μαζί με τα 19,4 δισ. ευρώ του επόμενου του ΕΣΠΑ που φαίνεται ότι θα εξασφαλίσει η Ελλάδα από την πρόταση της Κομισιόν η οποία θα πρέπει βέβαια να συμφωνηθεί και σε επίπεδο Κορυφής .
Η πρώτη δόση της μείωσης της μείωσης κατά 0,9% για τους εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση επιμερίζεται σε 0,48% για τις κρατήσεις του εργοδότη και σε 0,42% για τις κρατήσεις του εργαζόμενου.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα δουν μικρές αυξήσεις από 2,7 έως 27 ευρώ στο καθαρό ποσό του μισθού. Από την πλευρά τους, οι εργοδότες θα έχουν όφελος από 3 έως 31 ευρώ, χάρη στο μικρότερο ποσό των εργοδοτικών εισφορών.
«Για την Ελλάδα, πράγματι υπάρχει ακόμη η ενισχυμένη εποπτεία και θα είναι προφανώς ένας παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, αλλά θα ληφθεί υπόψη πρώτα και κύρια από τις ελληνικές Αρχές στον καταρτισμό των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Τα κράτη – μέλη θα πρέπει να καταθέσουν εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, τα οποία θα συμφωνηθούν με την Επιτροπή και στα οποία θα θέτουν συγκεκριμένα ορόσημα για την εκταμίευση των δόσεων της χρηματοδότησης. Στόχος μας δεν είναι να κάνουμε μια βαριά γραφειοκρατική διαδικασία αλλά να είμαστε σίγουροι ότι η χρηματοδότηση χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες και τις προκλήσεις, που διατυπώνονται στο ευρωπαϊκό εξάμηνο» ανέφερε μεταξύ άλλων στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ», ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.