Αυξάνει την ένταση στα ελληνοτουρκικά η Άγκυρα, ύστερα από μια νέα προκλητική ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ, σε απάντησή του προς το διάβημα της Αθήνας.
Στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρεται σε τουρκικά «κυριαρχικά δικαιώματα» δίπλα στα ελληνικά νησιά, υπογραμμίζοντας ότι η περιοχή στην οποία έχει ζητήσει να κάνει τις έρευνες βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
Παράλληλα, η Τουρκία προχώρησε σε ακόμα μία πρόκληση, δεσμεύοντας περιοχή ανατολικά της Καρπάθου για ασκήσεις την Τετάρτη.
Την ίδια ώρα, στην Αθήνα υπάρχει κινητικότητα και συναντήσεις, προκειμένου να οργανωθεί ο τρόπος αντιμετώπισης τόσο τω τουρκικών προκλήσεων όσο και η ενδεχόμενη προσβολή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, από την γειτονική χώρα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, συναντήθηκε σήμερα με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, Αλέξανδρο Διακόπουλο, στο «Πεντάγωνο».
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι τουρκικές προκλητικές ενέργειες έναντι της χώρας μας και ειδικότερα η πρόσφατη ανακοίνωση της Άγκυρας για την πρόθεσή της να προχωρήσει σε έρευνες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Βορείου Αφρικής (με έμφαση στη Λιβύη), στις πιθανές προκλήσεις και απειλές για την ασφάλεια της χώρας, καθώς και στους τρόπους αντιμετώπισης των τουρκικών προκλητικών ενεργειών έναντι της χώρας μας.
Η Άγκυρα επιδιώκει να κάνει έρευνες σε 17 περιοχές ανατολικά της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κρήτη, κάτι που προσβάλει ευθέως την ελληνική κυριαρχία.
Ακόμα, μέσω αυτού, η γειτονική χώρα, επιδιώκει να κάνει… πράξη, τις παράνομες σκέψεις της, ότι δήθεν τα ελληνικά νησιά δεν δικαιούνται υφαλοκρηπίδας.
Στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, ο Ταγίπ Ερντογάν συγκαλεί το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.
Μετά από τέσσερις μήνες, οπότε είχε συγκληθεί για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, το τουρκικό συμβούλιο συνεδριάζει σήμερα, έχοντας στο επίκεντρό του τα ζητήματα της Συρίας, της Λιβύης αλλά και την πρόθεση για γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.
Πάντως, με βάση τα τουρκικά χρονοδιαγράμματα, εντός 90 ημερών, είναι πιθανό να βρεθεί τουρκικό πλοίο σε ελληνικά ύδατα, όσον αφορά τα αιτήματα που υπέβαλε χθες στην τουρκική κυβέρνηση, η Τουρκική Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου.
Χθες, τα τουρκικά μέσα, αναφέρθηκαν και στον φράχτη στον Έβρο, κάνοντας αναλυτικά ρεπορτάζ για το μήκος του αλλά και τη σημασία του.