Λίγοι είναι οι καλλιτέχνες, στην εγχώρια αλλά και όχι μόνο σκηνή που έχουν καταφέρει μια τόση ολοκληρωμένη καριέρα, όπως αυτή της Δήμητρας Γαλάνη
Λίγοι είναι οι καλλιτέχνες, στην εγχώρια αλλά και όχι μόνο σκηνή που έχουν καταφέρει μια τόση ολοκληρωμένη καριέρα, όπως αυτή της Δήμητρας Γαλάνη.
Από τα 16 της χρόνια και εκείνη την τυχαία συνάντηση με τον Δήμο Μούτση μέχρι σήμερα οι επιτυχίες, οι συνεργασίες, οι πωλήσεις, οι ζωντανές εμφανίσεις, όλη της η πορεία είναι γραμμένα με χρυσά γράμματα.
Ο μπαμπάς της Γαλάνη είχε μεγάλη λατρεία στη μουσική. Ο ίδιος τενόρος και παρόλο που δεν κατάφερε να αφήσει πίσω του μεγάλο έργο, ήθελε η μικρή του κόρη να έχει όλα τα εφόδια για να εξελίξει τη μεγάλη της αγάπη.
Αν και στο σπίτι υπήρχε πιάνο, εκείνος της αγόρασε μια κιθάρα σε ηλικία έξι ετών και η Δήμητρα έμαθε να παίζει πολύ γρήγορα μόνη της.
Και από τότε δεν την άφησε ποτέ.
Η ίδια φανταζόταν τον εαυτό της να γράφει ορχηστρική μουσική και να διευθύνει δεκάδες μουσικούς.
Μια τυχαία συνάντηση όμως στο σπίτι φίλης της σε ηλικία 16 ετών με τον Δήμο Μούτση της άλλαξε τη ζωή. Άκουσε τη φωνή της, την κατεύθυνε σωστά και χωρίς και η ίδια να το καταλάβει ο μπαμπάς της υπέγραφε για χάρη της το πρώτο της επαγγελματικό της συμβόλαιο στην Columbia.
Ο πρώτος δίσκος «Ένα χαμόγελο» σε μουσική Δήμου Μούτση και στίχους Νίκου Γκάτσου ήρθε το 1969. Και όταν το ξεκίνημα είναι τέτοιο, η συνέχεια δεν μπορεί παρά να είναι αντάξια.
Αν και η ίδια έχει δηλώσει ότι η τόσο σπουδαία πρώτη επαφή της με την δισκογραφία της στέρηση σπουδές και μια εφηβική ηλικία όπως της φανταζόταν ένα κορίτσι μεσοαστικής οικογένειας, δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς.
Με μεγάλους καλλιτέχνες
Η αγάπη της για τη μουσική, η φλόγα που έβλεπαν όλοι στα μάτια της, η εξαιρετική φωνή της έφερε κοντά της χωρίς να το καταλάβει τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Βασίλη Τσιτσάνη.
Ο Μάνος Χατζιδάκις άκουσε τη φωνή της από τον Νίκο Γκάτσο, στον πιο σπουδαίο άνθρωπο που γνώρισε στη ζωή της και της ζήτησε να τραγουδήσει στην «Επιστροφή» το 1970 μαζί με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση.
Μεγαθήριο της ελληνικής μουσικής ζητούν να τραγουδήσει μελωδίες τους, ο Χατζιδάκις της εμπιστεύεται έργα του, ο Μίκης της ζητάει αργότερα να πει τους «Χαιρετισμούς», ο Ξαρχάκος της παίρνει μαζί της στις συναυλίες τους, ο Σπανός της γράφει μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού πενταγράμμου και η λίστα δεν έχει τέλος.
Όταν ο Βασίλης Τσιτσάνης την πήρε τηλέφωνο σε ηλικία 21 ετών και της ζήτησε να τραγουδήσει το «Ακρογιαλιές δειλινά» εκείνη απάντησε ότι δεν είναι λαϊκή τραγουδίστρια. «Είσαι και δεν το ξέρεις» απάντησε ο Τσιτσάνης. Και η ιστορία έδειξε πόσο δίκιο είχε.
Οι συνεργασίες, οι επιτυχίες, οι χρυσές πωλήσεις, οι χιλιάδες θαυμαστές ήρθαν πολύ νωρίς αλλά έμειναν. Η Δήμητρα Γαλάνη μετράει σχεδόν 45 χρόνια στη μουσική. Και έχει καταφέρει να κάνει μουσική που αφορά σε όλες τις ηλικίες και να ξεπερνάει στεγανά και ταμπέλες.
Αποκλείεται να μπερδέψεις τη φωνή της με καμία άλλη. Αποκλείεται να μην έχεις αγαπήσει, κλάψει, πονέσει, ονειρευτεί με τραγούδια της. Αποκλείεται να μην ξέρεις για το Χάραμα, για τα «Στερεότυπα», την «Κουτσή κιθάρα», το «Αν», το «Δυο μέρες μόνο», την «Αθανασία», την «Ατομική μου ενέργεια» το «Ηταν μια φορά κι ένα καιρό».
Και να την ξέρεις σε προσωπικό επίπεδο αποκλείεται να μην την εκτιμάς. Γιατί ποτέ δεν μπλέχτηκε σε κλίκες, δεν της αρέσει η αυλή και οι κόλακες. Τολμάει να αναδεικνύει νέους καλλιτέχνες. Να έχει στα χέρια της ένα δίσκο σε στίχους Νίκου Μωραΐτη και μουσική Στάθη Δράκου και επιμένει να μην πει μόνη της την «Εκδρομή». Να επιμένει να την τραγουδήσει μαζί με τον Στάθη Δράκο και να κάνουν μαζί την επιτυχία της χρόνιας.
Γιατί έτσι είναι –μόνο- οι μεγάλοι καλλιτέχνες. Γενναιόδωροι και σίγουροι. Ότι το μοίρασμα στην τέχνη μπορεί να είναι μόνο κέρδος.
Την Παρασκευή στις 11 το βράδυ στο Mega θα απολαύσουμε τη Δήμητρα Γαλάνη σε μοναδικές ερμηνείες.
Στο πλευρό της θα έχει δύο τραγουδοποιούς-ερμηνευτές της νεότερης γενιάς, την Ελληνοβραζιλιάνα Κατερίνα Πολέμη και τον συνθέτη Ευστάθιο Δράκο, με τους οποίους η Δήμητρα Γαλάνη δημιουργεί έναν υπέροχο ερωτικό «διάλογο» ανάμεσα σε τραγούδια που αποτελούν διεθνή διαχρονικά στάνταρντ (βραζιλιάνικα, ιταλικά, αγγλικά, γαλλικά και κυρίως ελληνικά) και μιλούν κατευθείαν στην καρδιά, στο σώμα, στο μυαλό, στις αισθήσεις μας: ερωτικά και ποπ –με την ευρύτερη έννοια του όρου.
Ειδική συμμετοχή θα έχει η Παυλίνα Βουλγαράκη και ο νεαρός ερμηνευτής Δημήτρης Κόψης ενώ προσκεκλημένος της θα είναι ο τραγουδιστής και συνθέτης Μιχάλης Χατζηγιάννης, με τον οποίο η Δήμητρα Γαλάνη έχει συνεργαστεί πολλές φορές στο παρελθόν, τόσο δισκογραφικά όσο και επί σκηνής.