Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία στο Αιγαίο όπου στο «στόχαστρο» έχουν μπει έρευνες κοντά σε ελληνικά νησιά.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου του MEGA Ανδρέα Ρομπόπουλου, η εταιρεία τουρκικών πετρελαίων έχει ζητήσει άδεια από την κυβέρνηση της Τουρκίας για επιπλέον 17 οικόπεδα – είχε δοθεί άδεια για άλλα επτά παλαιότερα – τα οποία ουσιαστικά βρίσκονται κάτω και δυτικά από το Καστελλόριζο μέχρι τη Ρόδο, την Κάρπαθο και την Κρήτη.
Το αίτημα για έρευνες έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης της Τουρκίας και εκεί πρέπει να μείνει για 90 ημέρες, ενώ στη συνέχεια μπορεί να δοθεί η άδεια. Αυτό σημαίνει ότι τον Σεπτέμβριο μπορεί να δούμε τουρκικό ερευνητικό σκάφος.
Το σημαντικό είναι πώς θα αντιδράσει η ελληνική κυβέρνηση.
Ο κ. Πέτρος Λιάκουρας, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Πανεπιστημίου Πειραιά, τονίζει ότι στόχος της πολιτικής της Τουρκίας είναι να αποκλείσει την Ελλάδα από την πρόσβαση σε θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο.
Αναφέρθηκε στο τουρκολιβυκό σύμφωνο, βάσει του οποίου ο Ερντογάν θεωρεί ότι μπορεί να «κατοχυρώσει» δικαιώματα στην περιοχή.
Μέρος του σχεδίου του τούρκου προέδρου ήταν και το κάλεσμα προς την εταιρεία πετρελαίων να κάνει αίτημα αδειοδότησης για έρευνες.
«Να μην έχουμε καμιά αμφιβολία ότι ο Ερντογάν θα πάει κοντά στα έξι ναυτικά μίλια κοντά σε ελληνικά νησιά» υπογράμμισε.
Όλες οι εξελίξεις έχουν προδιαγραφεί από καιρό, σχολίασε ο δημοσιογράφος Σταύρος Λυγερός.
Το μεγάλο ζητούμενο είναι να δούμε πώς θα αντιδράσει η ελληνική πλευρά στο ενδεχόμενο κατάφωρης παραβίασης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Εάν η χώρα περιοριστεί σε διπλωματικές αντιδράσεις, μετά τις έρευνες θα έρθουν και οι γεωτρήσεις, εκτίμησε ο κ. Λυγερός.