Στην εκπομπή «MEGA Mag» διασταύρωσαν τα ξίφη τους ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Θάνος Πλεύρης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης, αναφορικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά, αλλά και στον μέτωπο των εργασιακών.
«Προφανώς μας ανησυχεί ότι η Τουρκία έχει διαχρονικά διεκδικητική πολιτική, όμως τώρα βρίσκεται σε μία παραπάνω ένταση, καθώς απειλεί να προβεί από τις ρητορικές δηλώσεις και σε πράξεις. Ξεκίνησε με το λιβυκοτουρκικό σύμφωνο, μετά είχαμε τις συνθήκες που δημιούργησε στον Έβρο, και τώρα πέρα από τη ρητορική του Ερντογάν και την ατζέντα στην οποία έβαλε και την Αγία Σοφία, μπαίνει σε κάτι παραπάνω. Ανησυχώ παραπάνω διότι στην τουρκική πραγματικότητα υπάρχει και η εξίσωση ότι επειδή ο Ερντογάν αισθάνεται ότι φλερτάρει με την Ιστορία, ενδεχομένως να προβεί σε ενέργειες πάνω από το μέγεθος της Τουρκίας. Ήδη είχε απώλειες η Τουρκία και στη Λιβύη και στη Συρία. Σίγουρα ένα ελληνικό μέτωπο είναι πολύ πιο δύσκολο για την Τουρκία. Ο Ερντογάν ενδέχεται να προκαλέσει μία ένταση με την κλιμάκωση της οποίας να δημιουργηθεί και θερμό επεισόδιο. Η ελληνική πλευρά θα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τα πάντα», ανέφερε ο κ. Πλεύρης.
«Έχω ακούσει τον κ. Μητσοτάκη να λέει στη διάρκεια της κρίσης ότι ανακαλούνται πολλά στερεότυπα. Ένα από τα στερεότυπα που θα μπορούσε να ανακληθεί είναι ότι η σύγκλιση ενός συμβουλίου πολιτικών αρχηγών δεν αποτελεί κατ’ ανάγκη μείωση της δυναμικής του πρωθυπουργού. Δεν με τρομάζει τόσο ο λεονταρισμός και οι βρυχηθμοί Ερντογάν, όσο ότι είναι πολλά και σύνθετα τα προβλήματα στα οποία πρέπει να καθίσει η ελληνική πολιτική σκηνή να καθορίσει γραμμές και στόχους. Όχι να επιβάλει ο ένας τις θέσεις στον άλλο. Να καθορίσουμε τι είναι αυτό που χρειάζεται να γίνει στη διεθνοποίηση του προβλήματος. Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες συγκλίσεων στη διεθνοποίηση του ζητήματος για την Τουρκία», απάντησε από την πλευρά του ο κ. Γιαννούλης.
«Εγώ βλέπω τη ζήτηση να έχει μειωθεί. Τα καταστήματα ανοίγουν δειλά και η οικονομική δραστηριότητα είναι εμφανώς καταστροφικά πεσμένη. Έχουμε και μία ΝΔ που στο πεδίο της νομοθέτησης προκαλεί την κοινωνία. Γιατί με 50 δισ. πρέπει να μειώσουμε μισθούς, εργασιακά δικαιώματα; Το πιο σημαντικό είναι ότι οι τράπεζες που είναι βασικό εργαλείο για να ξεπεράσουμε την κρίση είναι κλειστοί ναοί για τους περισσότερους επιχειρηματίες», πρόσθεσε ο κ. Γιαννούλης, φέρνοντας τη συζήτηση στα της οικονομίας και των εργασιακών.
«Στην παρούσα φάση θα ήταν μια δραματοποίηση παραπάνω από ό,τι θα έπρεπε οποιαδήποτε σύγκλιση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για τα ελληνοτουρκικά. Τη διεθνοποίηση σε μεγάλο βαθμό την πετύχαμε με τον φράχτη και τη μάχη Έβρο. Δώσαμε μήνυμα στην Ευρώπη ότι ο Ερντογάν δεν κρατάει τα κλειδιά του μεταναστευτικού. Πιστεύω ότι σε μεγάλο βαθμό στα οικονομικά όλα, αν υπάρχουν προτάσεις και από την αντιπολίτευση και είναι σε κοινή σύγκλιση, το θέλουμε», απάντησε ο κ. Πλεύρης.
«Χωρίς να αμφισβητώ τις δημοσκοπήσεις, οι δημοσκοπήσεις μεταβάλλονται από ώρα σε ώρα, από μέρα σε μέρα. Ξέρετε ποια υπουργεία είναι στο τελευταίο σκαλοπάτι της αποδοχής; Το Εργασίας. Πώς γίνεται με 50 δισ. εμείς να έχουμε ως οικονομική στόχευση να μειώσουμε μισθούς, να μειώσουμε τα δώρα των Χριστουγέννων κ.ά. και να βυθίσουμε τη χώρα σε μεγαλύτερη ύφεση και ανεργία; Με αυτές τις πολιτικές δεν προωθούμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, όπως και με απευθείας αναθέσεις σε κολλητούς και φίλους. Δεν γίνεται να επαναφέρουμε στη Βουλή τη γραφική και θλιβερή άποψη του κ. Γεωργιάδη ότι καταργούμε την κοινωνιολογία γιατί τα παιδιά θα γίνουν αριστερά», τόνισε ο κ. Γιαννούλης.
«Όπως μας εμπιστεύθηκε ο ελληνικός λαός στην υγειονομική κρίση, περιμένει από εμάς να πετύχουμε και στα οικονομικά θέματα. Κάποια στιγμή πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να ολοκληρώνουν το έργο τους. Για τα θέματα της εργασίας, ερχόμαστε και επιδοτούμε την εργασία και όχι την ανεργία. Οι επιχειρήσεις στηρίζονται για να κρατήσουν τις θέσεις εργασίας, θα δουλεύουν για 6 μήνες λιγότερο οι εργαζόμενοι. Το παραγωγικό μοντέλο θα αλλάξει σε όλα τα επίπεδα. Αυτά τα χρήματα, τα 50 δισ. θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν όχι σε λογική αναδιανομής, αλλά σε μια λογική επιτέλους η χώρα να μην στηρίζεται μόνο στον τουρισμό και στην παροχή υπηρεσιών», κατέληξε απαντώντας ο κ. Πλεύρης.