Πρωτοφανή πράγματα συμβαίνουν στην Αμερική, όπου η κρίση μεταφέρθηκε στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου, έγινε ενδοκυβερνητική και δημόσια, καθώς ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ διαφώνησε ανοιχτά πριν από λίγο με το Τραμπ.
«Η χρησιμοποίηση του στρατού για την επιβολή του νόμου πρέπει να αποτελεί την τελευταία επιλογή και μόνο στις πιο επείγουσες και ακραίες καταστάσεις. Δεν βρισκόμαστε σε μια τέτοια κατάσταση. Δεν υποστηρίζω την επίκληση του Νόμου περί ανταρσίας και εξέγερσης», είπε ο υπουργός Άμυνας, που προέρχεται από τα σπλάχνα του στρατού, βετεράνος στρατιωτικός στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου το 1991.
Ο νόμος (Insurrection Act) χρονολογείται από το 1807, πριν από δυο αιώνες, για την επιβολή της ομοσπονδιακής εξουσίας στις πολιτείες και ισοδυναμεί με στρατιωτικό νόμο.
Στο φως ήρθε και δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του πρακτορείου Reuters.
Όπως προκύπτει, από το σύνολο των ερωτηθέντων το 43% συμφωνεί με τις ειρηνικές διαδηλώσεις πολύ, το 30% συμφωνεί λίγο (δηλαδή αθροιστικά πάνω από 70%), ενώ διαφωνεί 20%. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπέρ των διαδηλώσεων είναι ένας στους πέντε Ρεπουμπλικάνους καθώς και ένας στους τρεις ανεξάρτητους.
Με τους χειρισμούς Τραμπ συμφωνεί το 33%, ενώ τις απορρίπτει το 55%.
Τέλος, στην πρόθεση ψήφου ο Τραμπ συγκεντρώνει την προτίμηση του 37%, ο Μπάιντεν του 47%, με αποτέλεσμα η ψαλίδα να ανοίγει και άλλο υπέρ του Δημοκρατικού υποψήφιου για τον Λευκό Οίκο.