Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησαν ο Δημοσιογράφος στην «Εφημερίδα των Συντακτών», Τάσος Παππάς, ο Δημοσιογράφος στα «Παραπολιτικά», Λάμπρος Καλαρρύτης και ο Αρθρογράφος στην εφημερίδα «Τα Νέα», Δημήτρης Μανιάτης, για τα γεγονότα στην Αμερική μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φόιντ από αστυνομικό, τα αίτια που οδήγησαν στην εξέγερση, αλλά και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει τόσο στον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.
Σύμφωνα με τον κ. Παππά, η εξέγερση των ΗΠΑ συσπειρώνει σχεδόν τη μισή Αμερική, «η διαφορά από ανάλογες περιπτώσεις δολοφονιών μαύρων από αστυνομικούς έγκειται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά με τόση έμφαση συνδέεται το φυλετικό με το κοινωνικό».
Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια από οργανωμένες ακροδεξιές συμμορίες να διολισθήσει το κίνημα της εξέγερσης σε εκδηλώσεις τυφλής βίας και πλιάτσικου.
Το γεγονός αυτό λειτουργεί ως «καπέλωμα» της εξέγερσης από τις διάφορες ομάδες, οι οποίες εκτρέπουν την ατζέντα της εξέγερσης, υποστήριξε ο κ. Καλαρρύτης, ενώ από την πλευρά του ο κ. Μανιάτης τόνισε πως για πρώτη φορά το εκεί κοινωνικό συμβόλαιο φαίνεται ότι δεν μπορεί να ενσωματώσει την αφροαμερικανική κοινότητα. «Η όλη κατάσταση αποτυπώνει ένα σημάδι αποσύνθεσης της αμερικανικής αυτοκρατορίας και βλέπει ως εσωτερικό εχθρό ένα δίκαιο κύμα οργής», ανέφερε.
Για το αν το κύμα οργής που επικρατεί αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ, θα περάσει και στην Ευρώπη, ο κ. Παππάς υποστήριξε πως ο Τραμπ, «ως κλασική περίπτωση τυχοδιώκτη, δεν αποκλείεται για λόγους αντιπερισπασμού να βάλει τη χώρα του σε μια περιπέτεια στο εξωτερικό της, όπως δεν αποκλείεται και αυτό που γίνεται στην Αμερική να λειτουργήσει σα μεταδοτικό παράδειγμα και να δημιουργήσει ανάλογης έκτασης επεισόδια και σε άλλες χώρες».
Στο σημείο αυτό, ο κ Καλαρρύτης υπενθύμισε πως οι πόλεμοι των προηγούμενων χρόνων έγιναν από δημοκρατικούς και πως το θέμα των φυλετικών διακρίσεων δεν προέκυψε επί Τραμπ. «Τα γεγονότα στην Αμερική αν μεταφραστούν σε αντίστοιχα γεγονότα στην Ευρώπη θα παραπέμπουν σε εργαλειοποιηση», υποστήριξε.
Ο κ. Μανιάτης μίλησε ξανά για «σημάδια αποσύνθεσης στα δομικά υλικά, ανεξαρτήτως του Τραμπ, του αμερικανικού καπιταλισμού και κοινωνικού συστήματος» και ανέδειξε το παγκόσμιο ζήτημα που δεν είναι άλλο από ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, το οποίο δεν πρέπει να αφήσει έξω από τις συλλογικές προσδοκίες ένα μεγάλο μέρος της νεολαίας.
Τέλος, ο κ. Καλαρρύτης υποστήριξε πως οι επιπτώσεις της εξέγερσης μπορεί να λειτουργήσουν θετικά για τον Τραμπ και τις επερχόμενες εκλογές.