Πεδίο έντασης, με προοπτικές θερμής κρίσης, διανοίγεται στα ελληνοτουρκικά, ύστερα από την πρόθεση και τις ενέργειες της Άγκυρας για έρευνες σε περιοχές που βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Αυτό, συνιστά ευθεία παραβίαση και προσβολή της κυριαρχίας της Ελλάδας, και ως εκ τούτου, η χώρα ανασκουμπώνεται για να αποτρέψει την τουρκική απειλή.
Το ζήτημα σχολίασαν στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» o πρώην υπουργός και βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ), Κωνσταντίνος Φίλης.
Την πεποίθηση ότι η Τουρκία θα δημιουργήσει ένα θερμό επεισόδιο εντός του 2020 εξέφρασε ο κ. Λοβέρδος.
«Η Τουρκία αναζητά την ευκαιρία για ένα γεγονός που θα οδηγήσει είτε σε σύγκρουση είτε σε θερμό επεισόδιο» σημείωσε.
Μάλιστα, ως ενδεχόμενο θέατρο επιχειρήσεων για επεισόδιο ή ελληνοτουρκική σύρραξη, πέραν του Έβρου και της Ανατ. Μεσογείου, ανέφερε και τις «περιοχές που προέκυψαν από την παράνομη και απατηλή τουρκολιβυκή συμφωνία».
Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, η καλύτερη απάντηση στην Τουρκία θα ήταν «άμεση οριοθέτηση ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο», ενώ επανέλαβε την ανάγκη για σύγκλιση του Συμβουλίων των Πολιτικών αρχηγών, με φόντο τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.
Από την πλευρά του, ο κ. Φίλης, ανέφερε ότι προτεραιότητες της Τουρκίας είναι το Αιγαίο και η Ανατ. Μεσόγειος. «Δεν θα επαναλάβει το θέμα του Έβρου. Εκεί έχουμε ετοιμότητα» σχολίασε.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα γιατί «προς ώρας, χωρίς να ρισκάρει, ικανοποιεί τις επιδιώξεις της».
Όπως τόνισε ο γνωστός διεθνολόγος, η Ελλάδα έχει ισχυρή αποτρεπτική ισχύ «και κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η τελική έκβαση ενός θερμού επεισοδίου. Αυτό φρενάρει την τουρκική ηγεσία».
Ως εκ τούτου, υπογράμμισε πως ο εξ’ Ανατολών γείτονας θέλει να προκαλέσει την Ελλάδα να προβεί πρώτη σε χτύπημα «ώστε να δείξει, ότι δήθεν είναι σε άμυνα και όχι σε επίθεση. Θέλει μια στρατιωτικοποίηση της κατάστασης η Τουρκία».
Απώτερος στόχος της Άγκυρας, σύμφωνα με τον κ. Φίλη, η Άγκυρα, είναι «ένας διάλογος, κομμένος και ραμμένος στα μέτρα της, διμερής, εφ’ όλης της ύλης, με την Ελλάδα χωρίς παρέμβαση τρίτων».
Τέλος, χαρακτήρισε ως «καθοριστικής σημασίας» μια οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, μια και «έτσι θα επικαλυφθεί το τουρκολιβυκό σύμφωνο και θα δημιουργεί μια διεθνής νομική διαφορά που θα μας δώσει ισχυρό πάτημα».