Αντιμέτωπος με την οργή των πολιτών της Δραπετσώνας και τις αντιδράσεις των φορέων της περιοχής βρίσκεται πλέον ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο Κωστής Χατζηδάκης εξακολουθεί να αδιαφορεί προκλητικά για την περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής και τη ρύπανση που προκαλεί συγκεκριμένη βιομηχανική δραστηριότητα.
Οχυρώνεται, μάλιστα, πίσω από τη δικαιολογία ότι οι επιθεωρητές δεν έχουν τα κατάλληλα όργανα για να μετρήσουν τη δυσοσμία, αν και γνωρίζει τα αποτελέσματα των μελετών του Δημόκριτου.
«Τα μάτια πάντα δακρυσμένα από τον αέρα. Η μυρωδιά ανυπόφορη. Παράθυρα δεν ανοίγουμε…», τονίζει στην κάμερα του MEGA κάτοικος της περιοχής.
Στα όρια της συγκάλυψης για το μεγάλο περιβαλλοντικό ζήτημα στη Δραπετσώνα κινείται το υπουργείο Περιβάλλοντος και ο ίδιος ο υπουργός που φαίνεται πως εμπαίζουν φορείς και δημότες.
Με ανακοίνωση το υπουργείο παραδέχεται ότι έστειλε κλιμάκιο για να «μυρίσει» και όχι για να μετρήσει… τη ρύπανση, αφού οι επιθεωρητές δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα όργανα μέτρησης οσμών.
«Σχετικά με τη διερεύνηση της πηγής εκπομπής των ρύπων «οι επιθεωρητές δεν διαθέτουν όργανα μέτρησης οσμών». Το αντικείμενο της μέτρησης οσμών είναι πολύ εξειδικευμένο και απαιτεί συγκεκριμένο τεχνολογικό εξοπλισμό, που διαθέτουν λίγα πιστοποιημένα εργαστήρια στην ελληνική επικράτεια.
Ο Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας ανέφερε στην εκπομπή MEGA Mag: «Το πόρισμα λέει ότι δεν υπάρχουν έντονες οσμές. Δεν υπάρχουν τα όργανα ωστόσο αυτός ήταν ένας πρώτος έλεγχος»
Στην εκπομπή MEGA Mag, ο υπουργός Περιβάλλοντος γνωστοποίησε επίσης, ότι το υπουργείο θα αναθέσει το έργο σε πιστοποιημένο εργαστήριο εγνωσμένου κύρους, παρότι Περιφέρεια και Δήμος έχουν ήδη στα χέρια τους τα αποτελέσματα μελέτης του Δημόκριτου και του Αστεροσκοπείου.
«Το να ανατεθεί το έργο σε έναν ακόμα φορέα σημαίνει τουλάχιστον δύο ακόμα χρόνια… Ο Δημόκριτος με τον οποίο συνεργάζεται η Περιφέρεια ξεκίνησε την έρευνα το 2018 για να ολοκληρωθεί το 2020. Το υπουργείο θα πρέπει να λάβει υπόψιν του τα αποτελέσματα της έρευνας του Δημόκριτου. Είναι ένα θέμα στο οποίο δεν υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις. Προκαλούμε τον κόσμο» δηλώνει η αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Σταυρούλα Αντωνάκου.
«Για να σοβαρευτούμε.. στο ίδιο έργο δεν θα μείνουμε θεατές. Έρχονται με τη μύτη μας για να μας πουν ότι όλα είναι καλά.. Ας το πούνε αυτό στους δημότες μας.. σε ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα για πρώτη φορά όμως παραδέχονται ότι δεν έχουν όργανα.. και αποδομούνται μόνοι τους.. υποδομούν ότι όλα είναι καλά…», υπογράμμισε ο Χρήστος Βρεττάκος, δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας.
Η βιομηχανική δραστηριότητα αναπτύσσεται πολύ κοντά στην κατοικημένη περιοχή. Κάποιες μέρες η δυσοσμία είναι ακόμη πιο έντονη όπως λένε οι κάτοικοι είναι κάτι που έχει να κάνει και με τη φορά του ανέμου όπως λένε εκείνες τις ημέρες, δεν μπορούν να ανοίξουν ούτε τα παράθυρα
«Εγώ δουλεύω στην ιχθυόσκαλα. Φεύγω από το σπίτι μου βράδυ.. δεν υποφέρεται η μυρωδιά. Κλείνουμε τα παράθυρα», αναφέρει κάτοικος.
Ο κ. Μανέκας και η σύζυγός τους προσπαθούν να απολαύσουν τον καφέ τους στο αναψυκτήριο της περιοχής η δυσοσμία όμως είναι έντονη.
«Η έρευνα του Δημόκριτου λέει ότι το βενζόλιο είναι πάνω από το όριο.. τι άλλο θέλει το Υπουργείο… Μέσα στον οικιστικό ιστό μπορούν να λειτουργούν οι βιομηχανίες? Σε αυτό πρέπει να απαντήσει το Υπουργείο Υπάρχουν άνθρωποι που έδωσαν πολλά λεφτά για να αγοράσουν σπίτια και δεν μπορούν να τα χαρούν».
Η έντονη δυσοσμία ανάγκασε τον δήμο να κλείσει το δημοτικό που απέχει λίγα μέτρα από το σημείο της βιομηχανικής δραστηριότητας.
Οι κάτοικοι στην Δραπετσώνα και το Κερατσίνι νιώθουν πολίτες δεύτερης κατηγορίες και αισθάνονται ότι τους κοροϊδεύουν αφού η ανάπλαση της Δραπετσώνας ήταν ένα από τα πέντε εμβληματικά έργα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.
Οι κάτοικοι της περιοχής δεν ζητούν να επιβληθούν πρόστιμα για τους παραβάτες αφού τα πρόστιμα δεν θα ελαχιστοποιήσουν τις συνέπειες για την υγεία τους.. ζητούν την άμεση μετεγκατάσταση των βιομηχανικών δραστηριοτήτων και την μετατροπή της περιοχής σε πάρκο αναψυχής όπως τους έχουν υποσχεθεί..