Την αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας/πααβατικότητας σε βάρος της Ελλάδας, εξ αφορμής και των προθέσεων της Άγκυρας για έρευνα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά και τον ενδεδειγμένο τρόπο αντίδρασης από πλευράς Αθήνας, σχολίασαν στο «MEGA Mag», o πρώην υπουργός Άμυνας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, ο υποστράτηγος ε.α. Νίκος Αλικάκος και ο καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας, Μάνος Καραγιάννης
O κ. Βίτσας εξέφρασε την ανησυχία του για την κλιμακούμενη προκλητικότητα από πλευράς Τουρκίας, λέγοντας πως έχει σημασία ο τρόπος που θα αντιμετωπιστεί η παραπάνω συμπεριφορά.
Τόνισε την ανάγκη για χρήση της διπλωματίας, προσθέτοντας, πως και η ισχύς μιας χώρας παίζει ρόλο, «ειδικά όταν διαπραγματεύεσαι».
Ακόμα, αφού τόνισε το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, ο υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη για σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και τη συγκρότηση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.
«Είναι μια καλή ευκαιρία για συγκρότηση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Ο κ. Διακόπουλος, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, είναι πολύ καλός και σοβαρός άνθρωπος. Να δημιουργηθεί ένα Συμβούλιο στο οποίο θα προεδρεύει ο κ. Διακόπουλος και στο οποία θα μετέχουν αξιόλογα στελέχη» ανέφερε.
Από την πλευρά του, ο αντιστράτηγος, επισήμανε ότι η αποφασιστικότητα που έδειξε η Ελλάδα στον Έβρο πριν λίγους μήνες, εξέπεμψε μήνυμα προς την Τουρκία.
Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ του εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, διευκρινίζοντας πως «το σημαντικότερο είναι πόσο είσαι διατεθειμένος να χρησιμοποιήσεις τα όπλα αυτά».
Για μια «στρατηγική περικύκλωσης» της Ελλάδος έκανε ο λόγο ο γνωστός καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας, με τη σειρά του, τονίζοντας τόσο τον συμβολισμό όσο και την ουσία στην εξάπλωση της τουρκικής επιρροής σε χώρες όπως η Λιβύη αλλά και η Αλβανία, που αποτελούν το εγγύς γεωστρατηγικό περιβάλλον της χώρα μας.
«Από έναν δύστροπο γείτονα, η Τουρκία έχει μετατραπεί σε μια χώρα με αναθεωρητική πολιτική εναντίον της Ελλάδας» σημείωσε ο καθηγητής, επισημαίνοντας τον κατάλληλο χρονισμό για την συγκρότηση μιας ελληνικής στρατηγικής.
Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, η Άγκυρα θεωρεί εαυτόν «ως χώρα που μπορεί να κάνει προβολή ισχύος σε μακρινές χώρες», αναφέροντας τα παραδείγματα της Σομαλία και του Κατάρ. Αμφοτέρω η Τουρκία διατηρεί στρατιωτικές βάσεις, ενώ στο πρώτο έχει κατασκευάσει και νοσοκομείο.
Ως εκ τούτου, ο καθηγητής πρότεινε την εμβάθυνση των συμμαχιών της Ελλάδας με χώρες της περιοχής όπως το Ισραήλ, την Αίγυπτο, το Λίβανο και την Ιορδανία.
Ειδικά όσον αφορά την πρώτη, είπε, ότι οι ήδη καλές και αναπτυγμένες ελληνοϊσραηλινές σχέσεις μπορούν να επεκταθούν στον τομέα της στρατιωτικής συνεργασίας και της αμυντικής βιομηχανίας.