Τον τρόπο δράσης της Ελλάδας έναντι της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας/παραβατικότητας, η οποία επιχειρεί να στήσει ένα διπλό «μέτωπο» σε Αιγαίο και Έβρο, ανέπτυξαν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος και ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Κώστας Λάβδας, στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».
Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο η Ελλάδα πρέπει να αποτρέψει με όσα μέσα διαθέτει το να βρεθεί ένα τουρκικό πλοίο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
«Υπάρχει μια κλιμακούμενη επιθετικότητα από πλευράς Τουρκίας. Πρέπει το μήνυμα που θα εκπέμψουμε να είναι σαφές. Εάν ωστόσο επιχειρήσουν κάτι ανάλογο με τον Οκτώβριο του 2018, οπότε και προσπάθησαν να αμφισβητήσουν την υφαλοκρηπίδα στο Καστελόριζο, θα πρέπει να αντιδράσουμε όπως τότε. Στο σημείο ήταν η φρεγάτα μας, ο ‘’Νικηφόρος’’, παρεμπόδισε το ‘’Barbaros’’, το οποίο στη συνέχεια αποχώρησε» ανέφερε.
Παράλληλα, ο υπουργός επισήμανε την ανάγκη για μια «ενεργητική» και πολυμέτωπη διπλωματία, ούτως ώστε «να μη τρέχουμε ως χώρα πίσω από τα γεγονότα».
Έτσι, πρότεινε να επεκταθούν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, εάν αυτή επιχειρήσει να εργαλειοποιήσει εκ νέου το προσφυγικό ή προβεί σε ενέργειες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο διπλής ανακήρυξης ΑΟΖ της Ελλάδας με Αίγυπτο και Ιταλία, υπογράμμισε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οι διαπραγματεύσεις είχαν προχωρήσει και με τις δύο χώρες, ενώ «μετά την διεύρυνση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο, εξετάζαμε να προχωρήσουμε και στα νότια της Κρήτης».
Ακόμα, μιλώντας για το ελληνικό ΥΠΕΞ, έκανε λόγο για χρήση «διπλωματίας ενημέρωσης», η οποία «είναι αναγκαία αλλά όχι επαρκής», υποστηρίζοντας πως «λειτουργούμε χωρίς πυξίδα στην εξωτερική πολιτική και κατόπιν εορτής στις προκλήσεις της Τουρκίας».
Όσον αφορά τον Έβρο και το ενδεχόμενο νέας μεταναστευτικής πίεσης της Τουρκίας στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα, τόνισε την αναγκαιότητα του φράχτη, αν και «δε λύνεται έτσι το πρόβλημα. Έχει σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες η Τουρκία στο έδαφός της. Χρειάζονται αναγκαίες ευρωπαϊκές πολιτικές, αλλαγή του Δουβλίνου και μια νέα ευρωτουρκική συμφωνία».
Από την πλευρά του, ο κ. Λάβδας, σημείωσε την ανάγκη για ενίσχυση των διπλωματικών πρωτοβουλιών και των προσπαθειών της χώρας, ξεκαθαρίζοντας πως «πρέπει να είμαστε ανυποχώρητοι και να μη κάνουμε πίσω στις κόκκινες γραμμές».
«Οι πρακτικές κόκκινες γραμμές έχουν τον κίνδυνο ότι πρέπει μετά να εφαρμοστούν. Αδιανόητο να αποδεχθεί η Ελλάδα ότι τα νησιά της δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και συνακόλουθα ΑΟΖ» πρόσθεσε.
Σχετικά με το διεθνές περιβάλλον, εκτίμησε, πως η παραβατικότητα της Άγκυρας, συναρτάται τόσο με την ταραχή που βιώνουν εσωτερικά οι ΗΠΑ όσο και με την ΕΕ, η οποία ψάχνει τον βηματισμό της.
«Έτσι, η Τουρκία βρίσκει το παράθυρο ευκαιρίας που θέλει» είπε, συμπληρώνοντας πως η γειτονική χώρα θα επιδιώξει ένα διπλό ''μέτωπο'' σε Έβρο και Αιγαίο».
Κινητικότητα στον Έβρο
Για αυξημένη κινητικότητα μεταναστών στην τουρκική πλευρά του Έβρου έκανε λόγο ο Πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».
Όπως ανέφερε, τις τελευταίες μέρες, μετανάστες επιχειρούν από διάφορα σημεία να περάσουν στην ελληνική επικράτεια.
«Είμαστε σε αυξημένοι ετοιμότητα και έχουμε ενισχυθεί. Πάνω από 1500 συνοριοφύλακες επιχειρούν σε όλο τον Έβρο» τόνισε χαρακτηριστικά.