Τη μεγάλη πίεση που ασκεί στην ελληνική οικονομία η υγειονομική κρίση, αποτυπώνουν τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2020, καθώς, ενώ συμπεριλαμβάνουν 15 μόνο μέρες του lockdown, καταγράφουν ύφεση της τάξης του 0,9%.
Η δημοσιοποίηση των στοιχείων φέρνει αντιμέτωπη την κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια ώρα, πάντως, εξαιρετικά σημαντική κρίνεται η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διαθέσει επιπλέον 600 δισεκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας των ευρωπαϊκών χωρών, κίνηση από την οποία θα επωφεληθεί και η Ελλάδα.
Έφθαναν 15 ημέρες ενός συνολικού lockdown για να χάσει η ελληνική οικονομία μέσα σε ένα τρίμηνο 776.000.000 εκατ. ευρώ με την δαπάνη των νοικοκυριών να μειώνεται κατά 289.000.000 ευρώ.
Τα στοιχεία αποτελούν ένα πρώτο δείγμα των πιέσεων που θα γνωρίσει φέτος η χώρα, αφού περιλαμβάνουν το πρώτο δίμηνο προ υγειονομικής κρίσης, αλλά και μόλις την αρχή του lockdown.
Η ΝΔ έβαλε τη χώρα σε τροχιά ύφεσης πριν το lockdown σχολίασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Την ίδια ώρα η EKT ανακοίνωσε την επέκταση του προγράμματος έκτακτης ανάγκης για τον κορωνοϊό κατά 600 δισ. ευρώ θέλοντας να δώσει μια ισχυρή ένεση ρευστότητας στην οικονομία της Ευρωζώνης.
Η Ελλάδα έχει συμπεριληφθεί κατ΄ εξαίρεση στο έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η αγορά ελληνικών ομόλογων για το επόμενο 12μηνο θα συμβάλλει θετικά στη σχέση της χώρας μας με τις αγορές.
Ως πρωτοφανή χαρακτήρισε την ύφεση της Ευρωζώνης για το 2020 η Κριστίν Λαγκάρντ λόγω της πανδημίας.
Σε ό,τι αφορά στην πορεία του πληθωρισμού για φέτος, οι προβλέψεις της ΕΚΤ κάνουν λόγο για διαμόρφωσή του μόλις στο 0,3%, έναντι πρόβλεψης Μαρτίου για 1,1%.