Με το «Βήμα της Κυριακής» αυτής της εβδομάδας κυκλοφορεί ο πρώτος τόμος για τον Ελευθέριο Βενιζέλο με κείμενα και παρεμβάσεις του στο «Ελεύθερον Βήμα».
Στην πολύτιμη αυτή έκδοση, συγκεντρώνεται η συντριπτική πλειοψηφία των κειμένων κάθε μορφής και θεματικής που ο Ελευθέριος Βενιζέλος έγραψε για το «Ελεύθερον Βήμα», ή απλώς απέστειλε με κάποιον τρόπο στην εφημερίδα, από την ίδρυσή της ως τον θάνατό του.
Από το 1922, όταν ιδρύεται το «Ελεύθερον Βήμα», ως τον θάνατο του Βενιζέλου στις αρχές του 1936, η εφημερίδα υπήρξε το κεντρικό «εργαλείο» έμμεσης αλλά και άμεσης έκφρασης των σκέψεων και των απόψεων του ηγέτη της δημοκρατικής παράταξης. Ο Βενιζέλος υπήρξε, ουσιαστικά, εκτός όλων των άλλων, και ένα είδος «αρθρογράφου» του «Ελευθέρου Βήματος», μέσα από τις σελίδες του οποίου παρενέβαινε στην κοινή γνώμη αλλά και έστελνε δημόσια «μηνύματα» εκτός Ελλάδος όποτε το έκρινε αναγκαίο, για θέματα άλλοτε εξωτερικής και άλλοτε εσωτερικής πολιτικής, άλλοτε για μείζονα και άλλοτε για λιγότερο σημαντικά ζητήματα της χώρας.
Τα κείμενα του Ελευθερίου Βενιζέλου στο «Ελεύθερον Βήμα» φωτίζουν με έναν εντελώς ιδιαίτερο, αναντικατάστατο σε σημασία τρόπο, τα τελευταία περίπου δεκαπέντε χρόνια της ζωής του κορυφαίου Έλληνα ηγέτη και της πολυκύμαντης πολιτικής του δράσης. Φωτίζουν επίσης σε ορισμένες περιπτώσεις και λιγότερο γνωστές σε πολλούς πτυχές του Βενιζέλου, ο οποίος, εκτός από μέγας πολιτικός ηγέτης που διπλασίασε την Ελλάδα και ουσιαστικά διαμόρφωσε αλλά και εφάρμοσε με απόλυτη επιτυχία, ουσιαστικά το γεωπολιτικό δόγμα της ένταξης της χώρας στη Δύση, υπήρξε και ένας βαθιά πνευματικός άνθρωπος, ο οποίος έβρισκε ευτυχία και ενδιαφέρον, σε περιόδους της ζωής του όπου οι υποθέσεις του κράτους και της πολιτικής δεν μονοπωλούσαν τη δραστηριότητά του, να μεταφράζει λ.χ. Θουκυδίδη.
Τα κείμενα ταξινομούνται χρονολογικά, ανά έτος, ενώ ένα σύντομο εισαγωγικό σημείωμα συνοδεύει καθένα από αυτά τα έτη, περιγράφοντας συνοπτικά το αντικείμενο των κυριότερων από αυτά τα κείμενα και τις συνθήκες υπό τις οποίες γράφτηκαν.
Οι παρακαταθήκες αυτές συνθέτουν ένα εξαιρετικής σημασίας σύνολο ιστορικών πηγών και αφορούν το σύνολο του φάσματος της δημόσιας ζωής: γεωπολιτική, ελευθερία, δημοκρατία, δημόσια οικονομικά, ανάπτυξη, κράτος, κοινωνία.