Τις ευαισθησίες της ελληνικής και της διεθνούς κοινής γνώμης προκαλεί η Άγκυρα, ανακινώντας ζήτημα μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Αν και ο ιστορικός ναός έχει κηρυχθεί Μουσείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η Τουρκία μεθοδεύει τη μετατροπή του καθεστώτος λειτουργίας του, μέσω απόφασης της τουρκικής δικαιοσύνης, που αναμένεται να εκδοθεί στις 2 Ιουλίου.
Ο Ταγίπ Ερντογάν ψάχνει από καιρό τη φόρμουλα για να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.
Το σόου που έστησε ο Τούρκος πρόεδρος στην επέτειο της άλωσης της Κωνσταντινούπολης κατέδειξε το μεγαλοϊδεατισμό του αλλά και τα ενδόμυχα σχέδιά του.
Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ έγραψε ότι την Πέμπτη 2 Ιουλίου το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας θα λάβει την απόφαση για την τύχη της Αγίας Σοφίας.
Την προσφυγή έχει κάνει ο Τουρκικός Σύλλογος «Στήριξης Αρχαίων Μνημείων και Περιβάλλοντος» προκειμένου να εξεταστεί αν στο διάταγμα του 1934 για τη μετατροπή του ναού σε μουσείο, η υπογραφή του Κεμάλ Ατατούρκ είναι αυθεντική ή πλαστή.
Η Χουριέτ αποκάλυψε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του είπε πως η Αγία Σοφία μπορεί να λειτουργεί και ως τζαμί και ως μουσείο.
Τζαμί ονειρεύεται την Αγία Σοφία και ο ηγέτης των Εθνικιστών στην Τουρκία Ντεβλέτ Μπαχτσελί.
Αντίθετα ο πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης του νεοσύστατου κόμματος του μέλλοντος, Αχμέτ Νταβούτογλου, ζήτησε από την κυβέρνηση Ερντογάν να μη χρησιμοποιεί τα κοινά και ιερά σύμβολα της χώρας επειδή «ζορίζεται».
Το θέμα είχε κλείσει με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας το 2018 που είχε απορρίψει ανάλογη προσφυγή, αλλά τώρα ο Ερντογάν ελπίζει ότι μπορεί μέσω του Συμβουλίου της Επικρατείας να ξανανοίξει.