Να τα βγάλουν πέρα με το ισχνό επίδομα των 534 ευρώ το μήνα, επιχειρούν όσοι εργαζόμενοι εξακολουθούν να βρίσκονται σε αναστολή.
Αυτοί που επέστρεψαν στις εργασίες τους, ζουν με τον φόβο είτε να τεθούν σε εκ περιτροπής εργασία, είτε να χάσουν τη δουλειά τους.
Την στιγμή που οι υποχρεώσεις και τα έξοδα τρέχουν, το άγχος όσων εργαζομένων οι συμβάσεις συνεχίζουν να είναι σε αναστολή, συνεχώς μεγαλώνει.
«Είμαι καθηγητής στον ιδιωτικό τομέα. Όταν πρωτακούστηκε ο κορωνοϊός αναγκαστικά μπήκαμε σε αναστολή. Έχουμε ήδη πάρει την πρώτη βοήθεια από το κράτος τα 800 ευρώ, τώρα επειδή τρέχουν και τα έξοδα αναμένουμε και τη δεύτερη φάση, περιμένουμε να δούμε αν τα λάβουμε, σίγουρα όμως με 530 ευρώ και οικογένεια δεν είναι εύκολα», δηλώνει στο MEGA καθηγητής φυσικής.
Ο Γιώργος Πέτρου μπορεί να επέστρεψε και πάλι στην εργασία του, ωστόσο ζει με τον φόβο μήπως τεθεί και πάλι σε αναστολή η σύμβαση του.
«Μπήκα σε αναστολή 45 ημέρες έλαβα τα 800 ευρώ, βέβαια δεν ήταν μεγάλο το βοήθημα αυτό λόγω εξόδων, ΔΕΗ, νερό όλα αυτά. Είμαι σε ένα κλίμα ανασφάλειας τώρα να σας πω την αλήθεια, φοβάμαι μην ξαναμπώ σε αναστολή, και τώρα θα είναι 530 το επίδομα δεν φτάνει ούτε για τα βασικά».
Το επίδομα είναι ένα βοήθημα αλλά δεν αρκεί για την κάλυψη των καθημερινών μας αναγκών, αναφέρει και Βλάντι Λούρης, εργαζόμενος σε κατάστημα με αθλητικά ο οποίος βρέθηκε σε αναστολή για 45 ημέρες.
«Λόγω του κορωνοϊού τέθηκε σε αναστολή η σύμβασή μου 45 ημέρες. Ήταν αρκετά δύσκολα μπορώ να πω γιατί είμασταν τόσες ημέρες, τα έξοδα τρέχανε. Ήταν απλά ένα βοήθημα, δεν σκέφτηκαν να μειώσουν κάποια από τα έξοδα που μείνανε στάσιμα, π.χ. πλήρωνα το ρεύμα μου κανονικά χωρίς έκπτωση».
Τους 713.000 έφτασαν οι εργαζόμενοι που έμειναν σε αναστολή ολόκληρο το μήνα Μάϊο, και μέχρι τις 10 Ιουνίου θα λάβουν το επίδομα των 534 ευρώ, ενώ περίπου 90.000 είναι οι εργαζόμενοι οι οποίοι θα λάβουν το αναλογικό επίδομα του Μαΐου μέχρι τις 12 Ιουνίου.
Οι εργαζόμενοι πλέον καλούνται να αντιμετωπίσουν μία νέα εργασιακή πραγματικότητα, καθώς αυτός ο μήνας περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο απασχόλησης αλλά και απολύσεις.