Συντονισμένη διπλωματική επίθεση, με το βλέμμα στραμμένο προς την Αίγυπτο, ξεκινά κυρίες και κύριοι η κυβέρνηση, μετά απο τη συμφωνία με την Ιταλία για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.Εν μέσω της αυξανόμενης έντασης εκ μέρους της Άγκυρας, πάντως, ιδιαίτερη σημασία αποκτά η νέα αιχμηρή παρέμβαση του αμερικανού πρεσβευτή Τζέφρι Παϊατ για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Η ελληνοϊταλική συμφωνία για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης είναι το πρώτο βήμα στη στρατηγική της Αθήνας απέναντι στην προκλητικότητα της Άγκυρας που αμφισβητεί ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.Εγγράφεται ως ιστορικό, πολιτικό και νομικό δεδομένο τόνισε ο Πρωθυπουργός..
«Αναγνωρίστηκε με τον πιο επίσημο τρόπο ότι τα νησιωτικά εδάφη έχουν κυριαρχικά δικαιώματα όπως και τα χερσαία», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.
Η διπλωματική «επίθεση» της Αθήνας
Την Τρίτη 16 Ιουνίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στην Ιερουσαλήμ με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νεντανιάχου με την ενίσχυση της συμμαχίας των δύο χωρών να είναι ψηλά στην ατζέντα ενώ δύο ημέρες μετά ο Νίκος Δένδιας θα βρίσκεται στο Κάιρο όπου όμως φαντάζει πιο δύσκολη μια συμφωνία αντίστοιχη αυτής με τη Ρώμη.
Όπως φαίνεται στο χάρτη που δημοσίευσαν σήμερα τα ΝΕΑ μια συμφωνία με την Αίγυπτο θα ακύρωνε το τουρκολιβυκό μνημόνιο ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις
«Έχουμε ξεκαθαρίσει και εδώ και στην Ουάσιγκτον και στην Άγκυρα ότι το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης ως μη βοηθητικό και προβοκατόρικο και πιο σημαντικό ότι δεν συνάδει με την αντίληψή μας για το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και ειδικά την Αρχή ότι τα νησιά έχουν ακριβώς το ίδιο δικαίωμα σε ΑΟΖ και θαλάσσιες ζώνες όπως κάθε ηπειρωτικό έδαφος», δήλωσε ο Τζέφρι Πάιατ.
Ο Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε το χαβά του. «Ενοχλήθηκαν για τις έρευνες μας στην Ανατολική Μεσόγειο και για τη συμφωνία μας με τη Λιβύη» είπε ειρωνικά για την Ελλάδα και την Κύπρο
«Χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τις βαθιά ριζωμένες αδερφικές μας σχέσεις με το λαό της Λιβύης, μας είπαν τι δουλειά έχετε στη Λιβύη», δηλώνει ο Ταγίπ Ερντογάν.
«Περισσότερο με αυτές τις ενέργειες αποσκοπεί να εξυπηρετήσει γεωστρατηγικούς στόχους και όχι κατ’ανάγκη ενεργειακούς», σημείωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, υπουργός εξωτερικών της Κύπρου.
Δίνουν στήριξη στον Μητσοτάκη
Ο Αλέξης Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά χαιρέτησαν τη συμφωνία με την Ιταλία. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι τώρα χρειάζεται έστω μερική συμφωνία με το Κάιρο.
«Αυτή η συμφωνία να οδηγήσει σε άμεση διαπραγμάτευση με την Αίγυπτο..
Μερικώς;
Ναι μερικώς θα πάμε», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Αναμφίβολα θετική εξέλιξη. Αυτό που ζητούσαμε από την κυβέρνηση είναι να προχωρήσει σε συμφωνίες με όλες τις όμορες χώρες», ανέφερε η Φώφη Γεννηματά.
Η Ελλάδα υπερασπίζεται τα δικαιώματά της όποτε, όπου και όπως πρέπει είναι το μήνυμα του Μέγαρο Μαξίμου