Μια ιστορική στιγμή έλαβε χώρα χθες, για την ελληνική Διπλωματία, καθώς, για πρώτη φορά στα χρονικά, η Ελλάδα, οριοθέτησε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Το μεσημέρι της Τρίτης, οι ΥΠΕΞ Ελλάδος και Ιταλίας, Ν. Δένδιας και Λ. Ντι Μαϊο, υπέγραψαν συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών.
Το γεγονός σχολίασαν στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» στελέχη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.
Για μια «θετική εξέλιξη για την Ελλάδα» έκανε λόγο ο Δημήτρης Καιρίδης.
Ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, επισήμανε ότι πλέον «επεκτείνεται ο εθνικός χώρος κατά 200 μίλια» και ότι θα μπορέσει να γίνει οικονομική εκμετάλλευση του χώρου αυτού.
Παράλληλα, χαρακτήρισε «υποδειγματική» τη συμφωνία με Ιταλία, στα πλαίσια τους διεθνούς δικαίου.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, στάλθηκε «ένα μήνυμα προς την Τουρκία, η οποία με πρόσχημα ‘’νομιμοφάνειας’’ επιχειρεί να ντύσει τις πράξεις της, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο».
«Στόχος μας η νομική ασφυξία της Τουρκίας. Και ταυτόχρονα να είναι έκθετη για τις αυθαιρεσίες της» τόνισε σχετικά.
Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Λοβέρδος, έκανε λόγο για μια θετική εξέλιξη.
Μάλιστα, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και πρώην υπουργός, εστίασε σε δύο σημεία της συμφωνίας, τα οποία είναι πολύ θετικά για την χώρα.
«Το ένα σχετίζεται με την επήρεια των νησιών. Γιατί η Τουρκία λέει ότι τα νησιά δεν έχουν επήρεια. Και εννοεί και τη Κρήτη μεταξύ άλλων. Άρα η συμφωνία της Ελλάδας δημιουργεί ένα νομικό τετελεσμένο» ανέφερε.
Το δεύτερο κομμάτι έχει να κάνει με την αλιεία στο Ιόνιο.
«Όταν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από 6 σε 12 μίλια , θα παράσχει τα δικαιώματα στους Ιταλούς αλιείς να κάνουν τη δουλειά τους. Δεν αναγνωρίζεται στην Ιταλία, ένα δικαίωμα που η ίδια θεωρούσε ιστορικό για την ίδια. Υπάρχουν περιορισμοί τόσο ως προς τη ποσότητα όσο και προς τα είδη της αλιείας στη συμφωνία» πρόσθεσε.
Τέλος, επισήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις οριοθετήσεις ΑΟΖ με άλλες χώρες.
«Υπάρχει σημαντική εκκρεμότητα με την Αίγυπτο, η εύκολη με Κύπρο, η δύσκολη με Λιβύη και η πολύ δύσκολη με Τουρκία. Όσο εμείς υπογράφουμε συμφωνίες, τόσο η Τουρκία περιορίζεται» κατέληξε.