Έτοιμη να δράσει ανά πάσα στιγμή, και να προχωρήσει ακόμη και σε τοπικά lockdown για την αντιμετώπιση τοπικών εξάρσεων κορωνοϊού, δηλώνει η κυβέρνηση, καθώς η χώρα απέχει μία ανάσα από την κρίσιμη φάση ανοίγματος του τουρισμού.
Οι τοπικές καραντίνες μπορεί να αφορούν είτε μία πόλη, είτε μια περιφερειακή ενότητα, ακόμη όμως και κάποιους δρόμους. Ωστόσο, το κεφάλαιο της εθνικής καραντίνας και συνεπακόλουθα του κλειδώματος των οικονομικών κλάδων έχει κλείσει οριστικά.
Παρά την αύξηση των κρουσμάτων τα τελευταία 24ωρα, o κρίσιμος δείκτης RO δεν ξεπερνούσε την περασμένη Δευτέρα το 0,25, επιβεβαιώνοντας την καλή εικόνα της χώρας μας. Παρόλα αυτά, οι εικόνες συγχρωτισμού κυρίως σε μπαρ και τα εισαγόμενα κρούσματα, προβληματίζουν τους ειδικούς.
Στη Λαμία μια οικογένεια νόσησε όταν ήρθε σε επαφή με τους γείτονές της που νοσούσαν από κορωνοϊό.
Στο πλαίσιο αυτό, στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον πρωθυπουργό, εξετάστηκε η εφαρμογή του μοντέλου Ντόχα. Δηλαδή, να διακόπτεται η σύνδεση με συγκεκριμένα αεροδρόμια, εφόσον χρειαστεί. Αποφασίστηκε, παράλληλα, η εντατικοποίηση των ελέγχων με έμφαση στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Οι προετοιμασίες για το άνοιγμα του τουρισμού που θα δώσει ώθηση στην οικονομία, με γνώμονα την προάσπιση της δημόσιας υγείας, μονοπώλησαν άλλωστε και τη συζήτηση των Εμπειρογνωμόνων, κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση.
Ο στόχος που θέτει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους υγειονομικούς φορείς και το επιστημονικό προσωπικό είναι να μην τεθεί σε κατάσταση lockdown κάποιος δημοφιλής προορισμός. Για τον σκοπό αυτό, το υπουργείο Υγείας έχει εκπονήσει ένα ενιαία υγειονομικό σχέδιο για τους τουριστικούς προορισμούς.
Σύμφωνα, εξάλλου, με την πρόεδρο του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, εάν ο αριθμός των κρουσμάτων σε μία περιοχή αυξηθεί επικίνδυνα, οι αρχές θα ζητήσουν να απομονωθούν ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες. Επιπλέον, όποιος ταξιδιώτης νοσεί θα υποβάλλεται σε περιορισμό και θα φεύγει μόλις τελειώνει η 14ήμερη καραντίνα.